Abortuszra kényszeríti szexrabszolgáit az Iszlám Állam

Fotó: AFP / AHMAD AL-RUBAYE

-

A The New York Times több mint harminc jazidi nővel beszélt, akiknek sikerült megszökniük a dzsihadisták fogságából.


Az Iszlám Állam (IÁ) fogamzásgátlásra és abortuszra kényszeríti a szexrabszolgaként tartott fogva tartott és folyamatosan megerőszakolt jazidi nőket, hogy ne legyenek terhesek, és a harcosok jutalmul rendszeresen megerőszakolhassák őket, írta a The New York Times.

Az újság több mint harminc olyan nővel beszélt, akiknek sikerült megszökniük a dzsihadisták fogságából. A lap egy nőgyógyásszal is beszélt, aki azon az iraki ENSZ-klinikán dolgozik, ahol a sorozatos nemi erőszak áldozatait, a kiszabadult szexrabszolgákat megvizsgálják és ellátják. Az orvos azt mondta: a nők mindössze öt százaléka volt terhes, ami a természetesnél jóval alacsonyabb arány.

Az Iszlám Állam nem is nagyon titkolja, hogy fiatal lányok és nők ezreit "hadizsákmányként" kezeli. A sok esetben alig 12 éves lányokkal rendszeresen "jutalmazzák" a harcosokat, vagy egyszerűen eladják őket szexrabszolgának.

A radikális szervezet sátánimádónak tartja a jazidiket. A mintegy félmilliós vallási kisebbség jelentős része földönfutóvá vált az észak-iraki, autonóm Kurdisztánban. Az IÁ mintegy ötezer jazidit ejthetett fogságba, közülük nagyjából kétezernek sikerült megszöknie.