Abonynak 297 milliója ragadt a Quaestorban

Fotó: VS.hu / Hirling Bálint

-

A polgármester a képviselő testület felhatalmazása nélkül, egyedül döntött, hogy a város pénzét a becsődölt brókercégbe fekteti, de azt mondta, megvolt ehhez a jogosultsága.


„Rövid távon biztosított" az abonyi önkormányzat működése, ezt írta a polgármesteri hivatal a Szoljon.hu kérdésére azzal kapcsolatban, hogy a városnak 297 millió forintja ragadt a Quaestorban a csőd után. A lap szerint a kisvárosban sokan amiatt aggódnak, hogy ez azt jelenti: néhány hónap múlva elfogyhat a pénz, ha nem oldják fel a vagyon zárolását.

„Nem ígértek gyanúsan magas hozamot: 4,25 százalékos kamatlábbal lehetett lekötni a betéteket. Ráadásul hallottuk, hogy Törökszentmiklós is a Quaestorral szerződött, ez a város is náluk fektette be a pénzüket" – nyilatkozta a lapnak a botrány kirobbanásakor a polgármester, hozzátéve, a város költségvetési rendelete szerint felhatalmazása volt arra, hogy a képviselő-testület összehívása nélkül döntsön erről. A legelőnyösebbnek látszó befektetési konstrukciók kiválasztásában egy befektetési tanácsadó valamint a gazdasági osztály vezetőjének segítségét kérte.

Mint korábban megírtuk, számos önkormányzat, és állami cég pénze ragadt bent, több mint 8 milliárd forint értékben a brókerbotrányban eddig bedőlt pénzintézetekben.