Abdeslam az utolsó pillanatban megfutamodott az öngyilkosság elől

Fotó: POLICE NATIONALE / DSK

-

Salah Abdeslam azt állította brüsszeli kihallgatásán, hogy a Stade de France nemzeti stadionnál a novemberi párizsi terrortámadások estéjén fel akarta robbantani magát, de az utolsó pillanatban visszakozott – mondta szombaton François Molins párizsi főügyész.


Az első nyilatkozatai, amelyeket óvatosan kell kezelni, egy sor kérdést vetnek fel, amelyeket Salah Abdeslamnak meg kell majd magyaráznia” – hangsúlyozta az ügyész párizsi sajtótájékoztatóján.


Emlékeztetett, hogy a terrorista a stadiontól, ahova gépkocsival elvitt két öngyilkos merénylőt, Párizs XVIII. kerületébe hajtott. Ez utóbbi helyszín pedig annak ellenére szerepelt abban a közleményben, amelyben az Iszlám Állam másnap magára vállalta a merényletsorozatot, hogy ott végül nem történt semmi. A francia hatóságok éppen ezért eddig azt gyanították, hogy Abdeslam a XVIII. kerületben akarta felrobbantani magát, és a nyomok alapján járt is ott este 10 órakor. Ebben a kerületben hagyta azt a fekete Renault Cliót, amellyel a merénylőket vitte a stadionhoz. A gépkocsit négy nappal később találta meg a rendőrség. Abdeslam ezután Párizs egyik déli elővárosában, a Montrouge-ban járt, ahol egy szemetesbe dobta a robbanóövét, mielőtt szombat hajnalban két barátjával visszaindult volna Belgiumba.

Az ügyész elmondta, hogy a férfinak „központi szerepe volt a terrorkommandó összeállításában és a merényletek logisztikai előkészítésében”. Megemlítette, hogy a férfi júliusban és augusztusban többször átutazott Európán, és részt vett a migránshullámmal Európába érkező terroristák szállításában. Azt is megerősítette, hogy Abdeslam a saját nevén bérelt két gépkocsit, amelyet a támadásokhoz használtak, valamint ő vásárolta meg a robbanóövekhez használt oxigénes vizet is.


François Molins megerősítette, hogy Abdeslam ellen szombaton Franciaország kiadott egy újabb európai elfogatóparancsot, kiegészítendő a tavaly november 24-én kiadott első elfogatóparancsot. „Salah Abdeslam nem járult hozzá ahhoz, hogy átadják a francia hatóságoknak, de ez semmiben nem jelent akadályt” – jelezte az ügyész, miután az uniós együttműködés keretében Belgium maximum három hónapon belül átadhatja a dzsihadistát Franciaországnak. A belga ügyészség korábban közölte, Abdeslam és a vele együtt őrizetbe vett férfi ellen „terrorista gyilkosságban való részvétel” jogcímén emeltek vádat.


A hatóságoknak a 26 éves, marokkói bevándorló családban született és Brüsszelben nevelkedett francia állampolgár a kihallgatás során bevallotta, hogy Párizsban tartózkodott tavaly november 13-án, a terrortámadások elkövetése napján. A terroristát a kihallgatását követően egy fokozottan őrzött börtönbe szállították a nyugat-belgiumi Brugge városába.