Abbász palesztin egységre szólított a pénteki zavargások után

Fotó: AFP / TIMOTHY A. CLARY

-

Több halottja van az izraeli-palesztin összecsapásoknak.


A palesztinok minden szinten megszakítják a kapcsolatokat Izraellel a jeruzsálemi al-Aksza mecsetnél bevezetett új biztonsági előírások miatt – mondta Mahmúd Abbász. A palesztin elnök szerint nem veszik fel a kapcsolatokat mindaddig, amíg Izrael vissza nem vonja az új szabályokat.

Jeruzsálemben és a megszállt területen három palesztin vesztette életét pénteken a biztonsági kapuk miatt kialakult feszült helyzetben. A Mecsetek terén a rendvédelmi erők és a palesztinok közötti összecsapásokban mintegy kétszázan sebesültek meg.

"Bejelentem, minden szinten felfüggesztek minden kapcsolatot a megszálló állammal az Izrael által a palesztin nép ellen elkövetett cselekményekért, különösen azért, amit Jeruzsálemben az al-Akszánál mecsetnél tettek, ahová fémdetektoros kapukat telepítettek abból a célból, hogy a mecset feletti uralmukat gyakorolják, és megosszák térben és időben" – mondta Abbász.

Abbász a belső ellentétek felszámolására és egységre szólította fel az iszlamista Hamászt és az összes palesztin frakciót. "Felszólítok mindenkit, hogy hagyjon fel a nyilvános vitákkal és védje meg szent helyeinket és nemzeti terveinket. Felszólítom a Hamászt, hogy oszlassa fel irányító bizottságát a Gázai övezetben, és vegyen részt az általános választásokon" – mondta a palesztin elnök.

„Ma csak azért tartóztatták le az elfogottakat, mert az al-Akszában akartak imádkozni és nem akartak áthaladni a detektoros kapun. Kapcsolatban vagyok a jordániai királlyal, az egyiptomi elnökkel, a marokkói királlyal, az Arab Liga és az Iszlám Együttműködési Szervezet elnökével”.

Az al-Aksza mecsethez vezető utaknál fémdetektoros kapukat a múlt pénteki, két izraeli rendőr életét kioltó merénylet után telepítette Izrael.