AB: ugyanannyi családi pótlék jár az élettársaknak, mint a házasoknak

Fotó: Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

-

Az Alkotmánybíróság (Ab) szerint a közös háztartásban, együtt nevelt gyermekek után ugyanannyi családi pótlék jár akkori is, ha az őket nevelő szülők házasságban, és akkor is, ha élettársi kapcsolatban élnek. Ennek biztosítása azonban hiányzik a családtámogatási törvény családi pótlékról szóló szabályaiból, ezért az Ab felszólította az Országgyűlést, hogy az alaptörvény-ellenességet előidéző hiányosságot december 31-ig orvosolja.


A határozatot ma tették közzé Ab honlapján. Az ott olvasható összefoglaló szerint az Ab az alapvető jogok biztosának indítványára, hivatalból eljárva állapította meg, hogy az Országgyűlés mulasztásban megnyilvánuló alaptörvény-ellenességet idézett elő. Az Országgyűlés ugyanis a családtámogatási törvény családi pótlékról szóló szabályaiban nem alakította ki az alaptörvény erre vonatkozó részének megfelelően a házasságban, illetve az élettársi viszonyban együtt élő szülők jogegyenlőségének lehetőségét. Az Ab megállapította: a családi pótlék összegének szempontjából fennáll a megkülönböztetés az azonos szabályozási csoportba tartozó gyermekek között. Ugyanis ha a szülők közös háztartásukban együtt nevelnek több, nem egymástól, hanem korábbi kapcsolatukból származó gyermeket, akikre tekintettel családi pótlékra jogosultak, akkor magasabb összegű támogatás jár azoknak a gyermekeknek, akiknek a szülei egymással házasságot kötöttek, mint azoknak a gyermekeknek, akiknek a szülei, bár jogszabályi lehetőségük volna rá, nem léptek házasságra, hanem élettársi kapcsolatban élnek. A határozat indokolása szerint a támadott rendelkezések nem vették kellő módon figyelembe a gyermekek érdekeit, amikor a családi pótlék mértékét az azonos szabályozási csoportba tartozó gyermekek tekintetében eltérően állapították meg, és ezzel alaptörvény-ellenes megkülönböztetést valósítottak meg. Ennek a jelenleg fennálló, és az alaptörvényt sértő hátrányos megkülönböztetésnek a megszüntetéséhez a törvényhozó aktív közreműködésére, és a törvény megfelelő szabályainak megváltoztatására van szükség - olvasható az összefoglalóban. Ezért az Ab felhívta az Országgyűlést, hogy jogalkotói kötelezettségének az idei év végéig tegyen eleget. A határozathoz Bragyova András és Lévay Miklós alkotmánybírók párhuzamos indokolást, Juhász Imre, Pokol Béla, Salamon László és Szívós Mária alkotmánybírók pedig különvéleményt csatoltak.


Több százezer gyermeket érinthet

A 2011-es népszámlálás adatai szerint csaknem 96 000 élettárs-pár él együtt két vagy több gyermekkel, 35 ezren három vagy annál több gyereket nevelnek közösen. Ebből természetesen nem derül ki, hogy mindenki szabályosan bejelentette-e a kapcsolatát az Államkincstárnak, és az sem, hogy aki egyedülállónak vallotta magát, annak van-e valójában élettársa. Az sem derül ki, hogy hány élettárs-pár nevel együtt több vagy kizárólag közös gyermeket. Mindenesetre becslések szerint százezres, vagy akár többszázezres nagyságrendben élnek gyermekek úgynevezett „patchwork” családokban, vagyis ahol közös és nem közös gyermekeket nevelnek együtt a párok.

Csalásra ösztönző szabályok?

Példaként nézzük a kétgyermekes családokat. Ha egy házaspár neveli két közös gyermekét, akkor havonta 26 600 forintot kap. Ha két élettárs mindkettőjük egy-egy vér szerinti gyermekét – neveli közösen, akkor kétféle lehetőség van. Az egyik szabálytalan, és ha kiderül, pénzügyi következményei is vannak: egyszerűen nem jelentik be az élettársi kapcsolatot. Ilyenkor mindketten megkapják az egyedülállóknak járó magasabb családi pótlékot, ami egy-egy gyermek után összesen 27 400 forint havonta. Ilyenkor járnak az egyéb kedvezmények, például az étkezési támogatás is és több a családi adókedvezmény. Ha viszont az élettársak szabályosan akarnak eljárni és bejelentik a kapcsolatukat, akkor máris elesnek az egyedülállóknak járó magasabb összegtől (meg az egyéb kedvezményektől), és csak havi 24 400 forint jár nekik.