A zsinagógánál emlékeztek a német megszállás 70. évfordulójára

Fotó: VS.hu/Kozma Zsuzsi / VS.hu/Kozma Zsuzsi

-

Szinte teljesen megtelt emberekkel a Dohány utcai zsinagó előtti Herzl tér, több százan hallgatták a zsidó szervezetek képviselőinek beszédeit, amelyek a több mint 400 ezer áldozatra emlékeztek.


A jelenlévőket Heisler András, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének (Mazsihisz) elnöke köszöntötte és elmondta: kereken 70 éve ezen a napon vonultak be a náci csapatok Magyarországra és elfoglalták hazánkat. A megszállással az út, amelyet az ország akkori vezetői számunkra kijelöltek, már korábban elkezdődött, egyebek mellett a numerus clausus-szal, a zsidótörvényekkel, Kamenyec-Poldolszkijjal és a roma holokauszttal – fogalmazott a Mazsihisz elnöke –, majd jött a deportálás, Auschwitz, Birkenau és a nyilas vérengzés. Heisler a holokauszt tanulságának nevezte, hogy „sehol a világon a diaszpórai zsidóságnak, de bármely más kisebbségnek sem szabad a mindenkori hatalomban vakon, feltétel nélkül megbíznia. Ha kell, fel kell emelni a szavunkat. (...) Ha kell, nemet kell tudnunk mondani a hatalomnak.”  


-


Zoltai Gusztáv holokauszttúlélő, a Mazsihisz ügyvezető igazgatója beszéde elején a színpadra hívta Ilan Mort, Izrael rendkívüli és meghatalmazott magyarországi nagykövetét, aki héberül mondta el beszédét. A nagykövet hangsúlyozta: nem szabad hagyni, hogy racionalizálják a történteket, és biztosította a magyar zsidóságot, hogy Izrael kiáll mellettük. A nagykövet után Kardos Péter főrabbi és holokauszttúlélő arról beszélt: ő maga a túlélőknek „megnyugtatólag azt hazudja, nem igaz, hogy a kormány a német megszállás valamennyi áldozatának, így a gyilkosoknak és a meggyilkoltaknak is közös emlékművet állít. Nem igaz, hogy egy vezető történész idegenrendészeti eljárásnak nevezte az első deportálást”. Ezt azért teszi - mondta -, mert azt szeretné, hogy „ha már egész életük tragédiában telt, legalább az alkony legyen szép”. Az esemény végén Bálint András színművész szavalta el Radnóti Miklós Majális című versét, amelynek utolsó négy sorát a tömeg vele együtt mondta el. A megemlékezésen jelen volt Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, Erdő Péter bíboros, Bölcskei Gusztáv református püspök, Vattamány Zsolt (Fidesz-KDNP), Erzsébetváros polgármestere, Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke, Fodor Gábor, a Liberálisok elnöke.


Radnóti Miklós: Majális (részlet)

Lehetnének talán még emberek,
hisz megvan bennük is, csak szendereg
az emberséghez méltó értelem.
Mondjátok hát, hogy nem reménytelen.