A zsarolóvírus elérte Japánt és Kínát is

-

A hétfői munkanap indulásával Japánt és Kínát is elérte az a zsarolóvírus, amely a hétvégén a világ mintegy 150 országában okozott károkat. A WannaCry több százezer gépet fertőzött meg.


A kínai állami média szerint csaknem 30 ezer szervezet több százezer számítógépét fertőzte meg a vírus. A támadás az egyetemeket és az oktatási intézményeket érintette a legsúlyosabban, mintegy 15 százalékukat érte el a fertőzés. A WannaCry nem kímélte a vasutat, a postai szolgáltatást, az egészségügyet, irodákat, benzinkutakat sem.

Japánban és Dél-Koreában is azt állítják, hogy idejében sikerült letölteni azokat a frissítéseket, amelyek megakadályozták a vírus behatolását, a számítógépes rendszerek nagy része ezért úszta meg a kibertámadást.

Japánban a megfertőzött gépek többsége nagyvállalatoknál található, de magánszemélyek is jelezték a zsarolóvírus támadását. A Hitachi jelezte, hogy a cég informatikai rendszerében lelassult az elektronikus levelek kézbesítése, egyesek meg sem érkeznek, és bizonyos fájlok megnyithatatlanná váltak, de válságdíj-követelésről nem tudnak. A Nissant is érintette támadás, de a vállalat működése zavartalan.

Ausztráliában a vártnál sokkal kevesebb, mindössze három gép fertőződött meg, Új-Zélandról pedig egyetlen esetet sem jelentettek a hétfői munkanap kezdetén.

A WannaCry a Microsoft Windows operációs rendszer sebezhetőségét használta ki. Az amerikai nagyvállalat márciusban adott ki frissítést a probléma megoldására, de akik ezt nem töltötték le, azok gépe sebezhető maradt. A brit egészségügyben még mindig 15 éves Windows XP operációs rendszert használnak, amelyhez a Microsoft már nem is nyújt támogatást, és nem készülnek hozzá frissítések.

Egy informatikusnak a vírusba rejtett internetes azonosító regisztrálásával sikerült a hét végén leállítania a világméretű támadást, de vasárnap már új változatok bukkantak fel az interneten, melyek nem tartalmazzák a kikapcsolókódot, viszont ezek nem olyan kártékonyak.

A WannaCry zsarolóvírus, hozzáférhetetlenné teszi a fertőzött gépek fájljait, és csak akkor oldható fel a zárlatot, ha a felhasználó 300 dollárnyi bitcoin digitális valutát utal a zsarolóknak. A vírus visszaszámol, és megsemmisíti a zárolt adatokat, ha valaki nem fizet. A vírus e-mailek mellékleteiben és fertőzött linkek megnyitásával terjed.