A zsarolóvírus Britanniában és Oroszországban fertőzött leginkább

Fotó: AFP / THOMAS COEX

-

A kibertámadás kiterjedtebb volt, mint gondolták.


Csaknem száz országot érintett a pénteken kezdődött számítógépes támadássorozat, és megfertőzte a többi között Nagy-Britannia, Oroszország, Franciaország az USA, Kína, Japán, Olaszország, Törökország, Ukrajna, Vietnam, Tajvan és a Fülöp-szigetek számítógépeit is. Péntek este úgy tűnt, hogy a zsarolóvírussal végrehajtott támadás 74 országra terjedt ki. A legfrissebb összesítések szerint 75 ezer kibertámadás történt a világ 99 országában.

Az amerikai belbiztonsági minisztérium kész segíteni a partnerországoknak az internetes támadások elhárításában, és már folynak a konzultációk.

A ransomware vírus láncfertőzést okozott az egymással összeköttetésben lévő számítógépes rendszerekben. A WannaCry zsarolóvírus továbbfejlesztett változata terjedhetett szét, amelynek készítői 300-600 dollárnyi, bitcoinban fizetett váltságdíjért szabadították volna fel a zárolt adatokat). A felhasználók háttérképe megváltozik, egy visszaszámlálás jelenik meg rajta azzal az időtartammal, ameddig a gép tulajdonosa kifizetheti a váltságdíjat, különben a kiberbűnözők törlik összes adatát.

A Shadow Brokers csoport tavaly óta terjeszti az NSA-től lopott Eternal Blue hackerprogramot. A mostani számítógépes támadássorozat elkövetői feltehetően az NSA-kódokat felhasználva fejlesztették tovább a WannaCry vírust, képessé téve arra, hogy magától terjedjen el nagy számítógépes rendszerekben.

A hackerek a Windows operációs rendszerének sérülékenységét kihasználva támadtak. A Microsoft néhány órával a támadássorozat elindulása után közölte: olyan automatikus frissítéseket kínál a felhasználóinak, amelyek védelmet nyújtanak az új kártevő ellen.

Nagy-Britanniában egészségügyi intézményeket, Spanyolországban vállalati informatikai rendszereket ért támadás, de a Kaspersky Lab szerint a legtöbb fertőzési kísérlet Oroszországban történt. Legfrissebb jelentések szerint célpont volt a többi között az orosz belügyminisztérium, valamint a legnagyobb orosz pénzintézet, a Sberbank is. A belügyi tárca szerint mintegy ezer számítógépbe hatolt be a vírus. Az Avas szerint Oroszország mellett Ukrajna és Tajvan volt a fő célpont, de a legsúlyosabb károk Nagy-Britanniában keletkeztek.

Németországban megtámadták a Deutsche Bahn gépeit, ami fennakadást okozott a vasúti forgalomban, országszerte jelentek meg hamis üzenetek a német pályaudvarok monitorjain. A károk nagyságát egyelőre nem mérték fel teljesen.

A román hírszerzés szerint kivédték a kormányintézmények elleni támadásokat.

A amerikai FedEx csomagküldő gépeit is megtámadták. A Symantec szerint az amerikai cégek azért kerülték el a nagyobb bajt, mert a támadás Európából indult, és mire az Egyesült Államokba ért, az úgynevezett spamszűrők azonosították a veszélyt, és rosszindulatúnak jelölték a fertőzött internetes üzeneteket.