A zikajárvány nem fenyegeti az olimpiát, mondja a riói polgármester

Fotó: AFP / MARVIN RECINOS

-

Rio de Janeiro polgármestere tartotta fontosnak újra hangsúlyozni, hogy nincs veszély. De csak azért, mert hideg lesz, amikor a szúnyogok nem annyira aktívak. Egyébként már a hadsereget is bevetették ellenük, egyelőre szerény eredménnyel.


Nem jelent fenyegetést a szúnyogok által terjesztett zikajárvány a nyári olimpiai játékokra Rio de Janeiróban, mert a rendezvénysorozat idején a bolygó déli féltekéjén hideg lesz, közölte Eduardo Paes polgármester.

Augusztusban nincsenek a vírust terjesztő szúnyogok a brazil városban. „Nyilvánvaló, hogy a zika problémát jelent, de elsősorban nekünk, akik most vagyunk itt. Az olimpiai játékok szempontjából viszont nem jelent problémát" - hangsúlyozta. Hozzátette, hogy a városi tanács már dolgozik az olimpiai épületek, stadionok és szálláshelyek fertőtlenítésének ütemtervén.

A zika már több mint másfél millió embert fertőzött meg Brazíliában, és október óta csaknem 4000 mikrokefáliával, vagyis kisfejűséggel született csecsemő jött a világra az országban.A vírus által okozott zikaláznak többnyire nincsenek tünetei, és amikor mégis, általában akkor is enyhék. A kétféle Aedes szúnyog által terjesztett vírus ugyanakkor magzatkárosító hatású, és szellemi fogyatékossággal járó kisfejűséget okozhat.

A fertőzés ellen, ami már megjelent Európában is, ellene nincs gyógyszer vagy védőoltás.