A Zika-vírusra figyelmeztet az ÁNTSZ az európai esetek után

Fotó: AFP / LUIS ROBAYO

-

Dél-amerikai és dél-ázsiai utakról hozták be a vírust Európába tavaly a német, holland és skandináv utazók.


Az Országos Epidemiológiai Központ arról kapott tájékoztatást, hogy több európai polgárt is megfertőzött a Zika-vírus. Németországban két ilyen esetet diagnosztizáltak, az utazók 2015 decemberében Haitin jártak. Hollandiában hat Suriname-ból hazatért utazónál igazolták a fertőzést. További egy esetre Finnországban derült fény, a beteg a Maldív-szigeteken fertőződött meg 2015 júniusában. Egy dán férfi két hónapos dél-amerikai körútján fertőződött.

A fertőző betegség behurcolásának kockázata Magyarországra rendkívül alacsony, de nem zárható ki. Egyelőre nem tudni Zika-vírus fertőzés gyanújáról.

Brazíliában a Zika-vírus fertőzéssel térben és időben összefüggően nagyszámú beteg újszülöttet regisztrálnak. A betegség megelőzésére nem áll rendelkezésre védőoltás, nincs célzott terápia.

Az ÁNTSZ a külföldre készülő várandós, illetve gyermekvállalást tervező nőknek azt javasolja, hogy elindulás előtt tájékozódjanak arról, hogy a célország érintett-e a Zika-vírus járványban. Ha a célországban a vírus intenzíven terjed vagy szórványos megbetegedéseket észleltek, vegyék fontolóra az utazás elhalasztását (különösen az első esetben).

Az elmúlt 2 hónapban világszerte 23 országból jelentettek helyi eredetű Zika-vírus fertőzéseket. A 2016. január 19-i adatok szerint:

  • Dél-Amerikában Bolívia, Brazília, Ecuador, Francia Guyana, Guyana, Kolumbia, Paraguay, Suriname, Venezuela;
  • Közép-Amerikában El Salvador, Guatemala, Honduras, Mexikó, Panama;
  • a Karib-térségben Barbados, Guadeloupe, Haiti, Martinique, Puerto Rico, Saint Martin;
  • a Csendes-óceáni térségben a Szamoa-szigetek;
  • továbbá Thaiföld és a Zöld-foki Köztársaság

érintettek. Az aktuális járványügyi helyzetről az ÁNTSZ, illetve az Országos Epidemiológiai Központ honlapján található további tájékoztatás.

A Zika-vírus terjedéssel sújtott országokban a fertőződés elkerülésének egyedüli módja a szúnyogcsípés elleni védekezés. Ha az érintett területről visszatérőknél, láz, kiütés, fejfájás, kötőhártya gyulladás vagy ízületi fájdalom jelentkezik az érkezést követő három héten belül, forduljanak orvoshoz és említsék meg utazásuk helyszínét.