A zika után újabb rémisztő hír Brazíliából

Fotó: DPA / Georg Ismar

-

A kórházak szennyvize fertőzhette meg a leghíresebb strandokat.


Az antibiotikumnak ellenálló, úgynevezett szuberbaktériumot találtak a Rio de Janeiró-i egyetem kutatói a brazil nagyváros turisták körében is népszerű strandokon, a Copacabanán és az Ipanemán is. A kutatók 2013 és 2014 szeptembere között vettek vízmintákat, de csak most végeztek az elemzéssel. Mindegyikben megtalálták a Klebsiella Pneumoniae Carbapenemase (KPC) néven ismert baktériumtörzset.

A KPC jobbára kórházakban fordul elő szerte a világon. A szuperbaktérium jóformán nem reagál a gyógyszerekre, és például Ausztráliában sok száz fertőzést okozott, amelyek némelyike végzetesnek bizonyult. A baktérium Ázsiában, Afrikában és Európában is komoly probléma elé állította az orvosokat az utóbbi évtizedben. A fertőzés tüdőgyulladást és bronchitist okoz. A betegeknél nő a veszélye a tüdőtályog kialakulásának is.

A KPC génállományát egy évvel ezelőtt térképezték fel a melbourne-i egyetem kutatói, és ez segíthet a fertőzés és a szuperrezisztencia megelőzésében, illetve a kezelés hatékonyabbá tételében. A kutatók szerint a baktérium egészséges emberekre nem veszélyes, de súlyos, akár halállal járó légúti fertőzést okozhat legyengült embereknél.

"A baktériumok mindenütt ott vannak, de szuperbaktériumok tengerben semmiképpen se fordulhatnak elő. Az, hogy megtalálták őket (a strandok környékén), komoly egészségügyi problémát jelent" - mondta Rafael Duarte. A riói egyetem kutatója azt gyanítja, hogy a KPC a kórházak által a tengerbe eresztett szennyező anyagokkal került a strandok vizébe.

Korábbi vizsgálatok során csak a riói Guanabara-öbölben, illetve a Flamengo és Botafogo strandokon találtak ilyen kórokozókat, és be is tiltották a fürdőzést. Ez komoly aggodalmat váltott ki a sportvilágban, hiszen a Guanabara-öbölben tartják meg az augusztusi olimpia vitorlás versenyeit.