A zika megjelent Japánban is

-


A vírust egy olyan kamasz fiú szervezetében mutatták ki, aki előzőleg Brazíliában járt.

A fiatal beteg a Tokiótól délre található Kanagava prefektúrában, Kavaszaki városában fordult orvoshoz, miután belázasodott és kiütések jelentek meg a testén. A vérvizsgálatból kiderült, hogy zikavírus támadta meg.

A dél-amerikai zikajárvány tavalyi kitörése óta ez az első eset a szigetországban, és tekintettel a fiú korábbi tartózkodási helyére, a hatóságok úgy gondolják, hogy a beteg Japán területén kívül fertőződött meg. A fiú állapota stabil, otthon lábadozik.

Japánban korábban három zikalázas esetet jegyeztek fel: a vírust 2013-ban kimutatták egy házaspár szervezetében, akik a francia polinéziai Bora Boráról tértek haza, valamint egy férfinál is, aki előzőleg a Thaiföldhöz tartozó Koh Szamui szigetén járt.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint több mint húsz országot és területet nyilvánítottak a zikaláz szempontjából fertőzésveszélyes övezetnek. A WHO úgy becsüli, hogy idén négymillióra emelkedhet a zikalázas megbetegedések száma az amerikai kontinensen, ahol a szúnyogok terjesztette kór 2014 februárjában ütötte fel először a fejét.

A gyanú szerint a vírus magzatoknál kóros kisfejűséget okozhat, ezt azonban egyelőre nem sikerült minden kétséget kizáróan bizonyítani.

A megbetegedés tünetei közé tartozik a fejfájás, a láz, a vörös – de nem viszkető és nem is váladékozó – szem, valamint a piros vagy fehér bőrkiütés, ritkábban pedig az izom- és ízületi fájdalom.