A zászlófelvonástól a tüntetésig

Fotó: MTI/MTVA / Balogh Zoltán

-

Március 15. van, az 1848-'49-es forradalom és szabadságharc évfordulója. Országszerte számos megemlékezést, ünnepséget, tüntetést tartanak. Összefoglaltuk a legfontosabb, fővárosi eseményeket és tudnivalókat.


Központi programok

Az állami ünnepségsorozat 9 órakor, a Kossuth téren kezdődik a nemzeti lobogó felvonásával, majd a lovas díszegység és a katonazenekar vezetésével menet indul a Nemzeti Múzeumhoz. A múzeumkertben fél 11-kor kezdődik az ünnepi műsor, amelynek keretében beszédet mond Tarlós István főpolgármester, illetve Orbán Viktor miniszterelnök.

Orbán beszédét kormánypárti körökben nagy várakozás előzi meg, sokan várják tőle, hogy a miniszterelnök felvázolja benne jövőben követendő politikája lényegét, és a kétharmad elvesztése után felrázza a Fidesz-tábort. Mint arról beszámoltunk, automata telefonhívásokkal igyekeznek minél több szimpatizánst meghívni az alkalomra.

Délelőtt 10-től családi programok lesznek a Várban, meg lehet látogatni az Országházat, a Múzeumkertben pedig megtekinthető lesz a Tisztelet a bátraknak! című portrékiállítás. Az Országház Kupolatermében délután háromkor adják át a legrangosabb kitüntetéseket, a Kossuth- és Széchenyi-díjakat, illetve a Magyar Érdemrendeket.


Ellenzéki gyűlések, tüntetések

  • Az LMP délelőtt 10-kor a Pilvax kávéházban tart megemlékezést.
  • Ide érkezik 11-kor Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke is, aki az épület falán lévő emléktáblát koszorúzza meg.
  • Az Együtt délután 2-kor a a Batthyány téren tart megemlékezést.
  • A Jobbik délután háromkor, a Március 15. téren a Petőfi szobornál tart nagygyűlést, de azon nem szólal fel a part elnöke, Vona Gábor, aki szülővárosában, Gyöngyösön lesz.
  • Tóbiás József az MSZP elnöke sem lesz Budapesten, hanem az ajkai városi ünnepségen vesz részt – nem véletlenül, hiszen április 12-én időközi választást tartanak a körzetben
  • Délután háromtól indul a Keleti pályaudvartól az Astoriáig az Új köztársaságot! elnevezésű tüntetés, amelyet a korábbi, internetadó, illetve a magánnyugdíjpénztárak államosítása ellen tartott demonstrációk szervezői jegyeznek, és amelyhez egy sor ellenzéki párt, szervezet is csatlakozott.


Forgalomkorlátozások

A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) közleménye szerint vasárnap éjfélig a budai Vár teljes területe le lesz zárva a közúti gépjárműforgalom elől. Emellett vasárnap délelőtt időszakosan lezárják a Kossuth tér - Alkotmány utca - Bajcsy-Zsilinszky út - Károly körút - Astoria - Múzeum körút - Bródy Sándor utca útvonalat, valamint a Lánchíd utca - Szarvas tér - Krisztina körút - Erzsébet híd - Kossuth Lajos utca - Astoria - Múzeum körút útvonalat, majd a Múzeum körút - Astoria - Kossuth Lajos utca - Erzsébet híd - Szarvas tér - Attila út - Dózsa György tér - Palota út - Dísz tér útvonalat, és a Lánchíd utca - Clark Ádám tér - Sikló utca - Déli Rondella útvonalat.

Több órára lezárják majd az Erzsébet hidat, a Múzeum körutat a Kálvin tér és az Astoria között, a Pollack Mihály teret, valamint a Szentkirályi utca, a Puskin utca, a Múzeum utca, a Bródy Sándor utca, a Rákóczi út, a Kossuth Lajos utca, a Szabad Sajtó utca, a Thököly út egy-egy szakaszát. Az összes korlátozást, például a megállási tilalmakat, megtalálja a rendőrség honlapján.A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) tájékoztatása szerint a vasárnapi, fővárosi rendezvények miatt jelentősen változik a közösségi közlekedés menetrendje is. A forgalmi rendi változások a 2-es, a 47-es és a 49-es villamosok, valamint az 5-ös, a 7-es, a 8-as, a 107-es, a 110-es, a 112-es és a 178-as, a 9-es, a 15-ös és a 115-ös buszok közlekedését érinti. A részletekről a BKK oldalán tájékozódhat.


Korábban történt

Már a nemzeti ünnep előtt, pénteken és szombaton megkezdődtek a megemlékezések. Pénteken például Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere kitüntetéseket adott át a Pesti Vigadóban, beszédében pedig a szabadságharchoz hasonlította az elmúlt évek kormányzati munkáját. A kitüntetettek listája itt elérhető.

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, a KDNP elnöke Londonban járt szombaton, ahol Nagy-Britanniában élő magyarok honosítási ünnepségén vett részt. Semjén itt a történelem igazságszolgáltatásának nevezte a külhoni magyarok honosítását.

Az MSZP pártalapítványa, a Szabad Sajtó Alapítvány is átadta szombaton a a Szabad Sajtó-díjakat. idén Grecsó Krisztián költő, író, Pápai Gábor karikaturista, a Népszava munkatársa és a Kanadai Magyar Hírlap nevű online újság kapta meg. Tóbiás József pártelnök az átadó ünnepségen arról beszélt, hogy a rendszerváltás óta nem volt olyan aktuális a sajtószabadságról beszélni, mint most, amikor a sajtószabadság eltiprása „alig leplezett kormányzati szándék”.