A Williams testvérek is érintettek lehetnek a doppingügyben

Fotó: AFP / JUSTIN TALLIS

-

A Fancy Bear nevű orosz hekkercsoport hatolt be a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) adatbázisába és szerzett doppingolásra utaló adatokat amerikai sztárversenyzőkről.


A WADA, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság, illetve az érintett amerikai versenyzők és sportszervezetek is határozottan tagadják a vádakat, míg az orosz kormány elhatárolódott az akciótól.


Az orosz csoport a honlapján vállalta fel nyíltan a támadást, egyúttal azt írta, hogy számos amerikai sportolóra, köztük a teniszező Serena és Venus Williamsre, illetve a tornász Simone Bilesra vonatkozóan rendelkezik terhelő bizonyítékokkal. Az amerikai csapattal kezdjük, amely szégyent hozott a nevére romlott győzelmeivel írták honlapjukon a hekkerek, egyúttal jelezték, hogy további országok élversenyzőiről is rendelkeznek információkkal, melyeket hamarosan nyilvánosságra hoznak. Készüljetek, hamarosan szenzációs bizonyítékokat közlünk majd híres versenyzőkről, akik doppingszereket használnak”.

A hekkertámadásról a WADA kedden délután adott ki közleményt. Ebben Olivier Niggli, a szervezet főigazgatója azt írta, hogy az ügynökség elítéli az akciót, amelynek célja, hogy aláássa az ügynökség tekintélyét és a nemzetközi doppingellenes rendszert. A főigazgató jelezte, hogy azonnal felvették a kapcsolatot az érintett sportolókkal és szervezetekkel. A WADA azt is közölte, hogy a doppingellenes adminisztrációs és irányítási rendszert (ADAMS) törték fel, és a hekkerek hozzájutottak a gyógyászati okokból adott mentességi (TUE) listához is.


A riói olimpián aranyérmes Simone Bilesről is vannak terhelő bizonyítékok – állítják a hekkerek


Niggli egyúttal annak a véleményének adott hangot, hogy a mostani eset „nagy mértékben megnehezíti” a nemzetközi bizalom visszaállítását Oroszországgal szemben, az elmúlt évek doppingbotrányai és a júniusban kiadott McLaren-jelentés után. A WADA által megbízott, Richard McLaren vezette független bizottság azt állapította meg, hogy Oroszországban 2011 és 2015 között 30 sportágban 643 esetben alkalmazták a pozitív teszteredmények elleplezését szolgáló rendszert. Orosz atléták ezért nem is vehettek részt a riói olimpián, és a többi sportágban sem engedték elindulni azokat, akiknek volt már korábban doppingügyük.

Az orosz csoport támadását a WADA mellett többek között a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) is határozottan elítélte, egyúttal igyekezett leszögezni, hogy valamennyi sportoló, akiket doppingolással vádoltak most meg, tisztán versenyzett. „A NOB kijelenti, hogy az érintett versenyzők nem sértették meg a doppingellenes szabályokat a 2016-os riói játékokon – írta közleményében a bizottság.

Az orosz kormány szintén reagált a történtekre: Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője kijelentette, hogy az orosz kormánynak, vagy a titkosszolgálatoknak semmi köze a támadáshoz.