Globális vészhelyzetet hirdetett a WHO a zika miatt

Fotó: AFP / MARVIN RECINOS

-

Globális fenyegetést jelent a zikavírus, és ez sürgős, egységes választ igényel – jelentette ki az Egészségügyi Világszervezet. A vészhelyzet miatt a zika az ebolával kerül egy kategóriába.


A szakértők szerint a vírus messzebbre és gyorsabban terjed, mint azt korábban becsülni lehetett. Brazília – az ország, ahol eddig a legtöbb fertőzöttet találták – egészségügyi minisztere is az eddig véltnél súlyosabbnak minősítette a zikajárványt, mivel a másfél millió brazil fertőzött mind olyan ember, akinek voltak tünetei, miközben a fertőzöttek 80 százalékának nincsenek.

A legtöbb brazil tagállam csak a jövő hétre kapja meg azokat a laboratóriumi eszközöket, amelyek a zikavírus kimutatásához szükségesek

Bár hivatalos szervezet még nem mondta ki, de a brazil kutatók meg vannak győződve arról, hogy a szúnyogok által terjesztett zikavírus magzatoknál szellemi fogyatékossággal járó kóros kisfejűséget, mikrokefáliát okoz.

Brazíliában tavaly október óta csaknem négyezer csecsemő jött világra ilyen rendellenességgel, de a többi latin-amerikai országban is nő a mikrokefáliával született csecsemők száma.A WHO már korábban figyelmeztetett, hogy a zika egész Amerikában elterjedhet. Arról nem született állásfoglalás, hogy Európában mely országokat fenyegeti veszély. Több országban is találtak már zikalázban szenvedő embereket, viszont a kétféle Aedes szúnyogfajból, amelyik a betegséget terjeszti vagy terjesztheti, Európában csak az egyik honos, éppen az, amelyikről még nem igazolták meggyőzően, hogy képes továbbadni a vírust.

A másik, a kórt bizonyítottan továbbadni képes csípőszúnyog csak mediterrán országokban él, és mostanáig csak Madeirán találkoztak vele.

Jelenleg a legfontosabb, hogy „a várandós nőket és leendő gyermekeiket megvédjük a fertőzéstől” – mondta a WHO tanácskozása után Margaret Chan, a szervezet főigazgatója. Az egészségügyi vészhelyzet meghirdetése azt is jelenti, hogy a WHO mind a betegség felismeréséhez, mind a lehetséges oltóanyag kifejlesztéséhez az eddiginél nagyobb erőforrásokat biztosít.