A Wehrmacht-relikviák voltak a legkeresettebbek a normandiai aukción

-

Felszámoltak egy múzeumot, eladták a kiállított járműveket.


Második világháborús harckocsit és más hadi felszereléseket árvereztek el Normandiában összesen 2,7 millió euróért, azaz 833 millió forintért. Az árverésen az amerikai hadsereg egy Sherman harckocsiját 364 ezer euróért vették meg, egy másik, 1944-es gyártású amerikai páncélost pedig 311 ezer euróért – közölte az Artcurial aukciósház. A második világháborús gyűjtemény eddig a catzi normandiai harckocsimúzeumban (Normandy Tank Museum) állt.

A múzeumot Patrick Nerrant nyitotta 2013-ban, most azonban pénzügyi okok miatt be kellett zárni. Az árverésen több mint ezer nézelődő és licitáló vett részt. A páncélosok mellett második világháborús teherautókra, katonai terepjárókra, motorkerékpárokra és légvédelmi eszközökre, de egyenruhákra, katonai ládákra és acélsisakokra is lehetett licitálni.

Meglepően magas áron kelt el a német Wehrmacht egy oldalkocsis BMW-motorbiciklije: 169 ezer eurót adtak érte, pedig előzetesen csak 35-45 ezer euróra becsülték. „Mindenekelőtt a német termékeket keresték” – mondta Pavel Löfflek, a prágai Hadtörténeti Intézet munkatársa.

Legnagyobb vásárlókedvük az amerikai licitálóknak volt, ők vették meg a legdrágább holmik nagy részét. Sok licitáló érkezett Kelet-Európából, Nagy-Britanniából, Svájcból és a Közel-Keletről.