A Welsszel végző szer a neten is kapható

Fotó: Thinkstockphotos / Thinkstockphotos

-

Csak orvosok férhetnek hozzá legálisan ahhoz a szerhez, amellyel a feltételezések szerint Welsz Tamás öngyilkos lett. Ugyanakkor a feketepiacról és az internetről szintén beszerezhető az USA-ban kivégzések során használt szer.


A Blikk információi szerint csak illegálisan juthatott hozzá a Simon Gábor volt MSZP-alelnök ellen folyó per koronatanúja, Welsz Tamás ahhoz a szerhez, amely később a halálát okozhatta. Amint arról tegnap beszámoltunk, a Blikk szerint Welsz érdi házának fürdőszobájában rejtette el a megszerzett üvegcsét, amelynek tartalmát aztán március 20-án, a rendőrök házkutatásakor felhajtotta. A nátrium-pentotát 45 perc után hat, így reálisnak tűnhet, hogy Welsz a rendőrautóban hunyt el. A bulvárlap utánajárt, miként lehet hozzájutni a szerhez. Információik szerint legálisan csak orvosok szerezhetik be a nátrium-pentotátot, viszont az igazságszérumként, altatószerként és néhány amerikai tagállamban kivégzések során is használt szerhez illegálisan is hozzá lehet jutni. A nátrium-pentotát egy adagja hivatalos forgalomban kilencszázezer forint is lehet, Welsz minden bizonnyal ennél többet fizetett érte, majd öngyilkos lett vele. Igaz, a Népszava korábban azt írta, hogy akár az is lehet, hogy Welsz Tamás tanúvédelmi program keretében Brazíliában, új személyazonossággal telepedett le.


Ez történt a héten a Welsz-ügyben

Péntekre a toxikológusok minden szükséges mintát levettek Welsz Tamás holttestéből, és a hatóságok írásban hozzájárultak a hamvasztáshoz. Szerdán az Index Welszhez köthető rejtélyes eltűnésről és halálrólszámolt be. Egy nagymegyeri borász februárban búcsúlevelet hagyott hátra, de a holtteste máig nem került elő. Egy másik szlovákiai magyar vállalkozót március közepén áfacsalás miatt letartóztattak, de a vizsgálati fogságban állítólag meghalt. Mindkét ember Welsz szlovákiai kapcsolataihoz tartozott. Kedden felmerült, hogy Welsz Tamás mégis életben lehet. A Blikk arról írt, hogy kirabolták a hamis útlevelekkel is üzletelő vállalkozó ingatlanját. A hvg.hu és a Velvet szerint nem törtek be a Welsz-irodába.