A webkamerákat is lehallgatták a britek

Fotó: AFP / The Picture Desk / AFP / The Picture Desk

-

Minden Snowden-féle dokumentum után úgy tűnik, hogy ennél kínosabb megfigyelési programra már nem derülhet fény. Most épp 1,8 millió webkamerás csetelőt hallgattak le. Félhetünk a következőtől.


Emlékeznek arra a kémes akciófilmre, amiben a gonosz titkosszolgálat vagy megacég titokban bekapcsolja a felhasználók webkameráját, és azzal figyeli meg őket. A legújabb Snowden-féle kiszivárogtatás szerint akár dokumentumfilm is lehetett volna. A hír maga két mondatban összefoglalható: a brit hírszerzés (GCHQ) 1,8 millió Yahoo-felhasználót figyelt meg fél éven keresztül webkamerák segítségével. Az Optic Nerve fedőnevű akció során nagy mennyiségű szexuális töltésű képet is sikerült összegyűjteni.


Mindenki gyanús, aki él

A GCHQ nem szűrte, és nem is tudta volna kiszűrni az amerikai és a brit állampolgárok gépeiről érkező adatokat. A dokumentumok szerint a program során végig komoly problémát okozott a szexuális töltésű képek leválogatása és tárolása. Az Optic Nerve rendszert 2008-ban kezdte kiépíteni a brit hírszerzés, és 2012-ben még üzemben volt. A kiszivárogtatott dokumentum szerint csak a Yahoo csevegőkliensét használókat hallgatták le. A Guardian által megkeresésére a cég tagadta, hogy tudomása lett volna az akcióról. Az eddigi Snowden-féle információk fényében nem lenne meglepő, ha később kiderülne, hogy a Google vagy az AOL kamerás csevegőprogramjára is írtak volna kémszoftvert.Maguk sem tudták mit látnak

A brit kémeknek nem volt olyan rendszerük, amellyel fel tudták volna ismerni a keresett célpontokat a webkamerák képein. Arcfelismerőt nem kötöttek az Optic Nerve-höz. A szervezet megpróbálta korlátozni az elemzők hozzáférését a teljes adatbázishoz, de mivel a metaadatok közt kereshettek, és joguk volt listázni a hasonló felhasználónevű embereket, ez a korlátozás elég gyenge volt. A hírszerzés nem tudott automatikus kereséseket végezni - például körözött személyek arcképei alapján - bár próbáltak ilyen rendszert építeni. A rendszerről szóló leírások között egy érdekes adat is akad. A britek számítása szerint a webkamerás beszélgetések 3-11 százaléka tartalmaz "nemkívánatos meztelenséget". A hírszerzőknek ezeket a felvételeket sem sikerült automatikusan kiszűrniük, mert a szoftver túl gyakran értékelte pornográfiának az egyszerű arcképeket.