A vörösiszapperben hozott felmentő ítélet miatt tüntettek Veszprémben

-

Mintegy 50 ember, köztük a vörösiszap-katasztrófában leginkább érintett Devecser, Somlóvásárhely és Kolontár polgármesterei tüntettek az elsőfokú ítélet miatt, és követelték a felelősök megnevezését.


A tüntetést a döntést hozó Veszprémi Törvényszék elé szervezték.

"Ha nem fogunk össze, nem lesz meg a katasztrófa felelőse" - jelentette ki Tili Károly, Kolontár független polgármestere, aki azt mondta: a térség lakói nem tudják elfogadni a törvényszék január 28-án hozott felmentő ítéletét és csak az összefogás erejében bíznak.

Marton Zsolt, Somlóvásárhely független polgármestere is a katasztrófa "valódi okozóinak" mielőbbi megtalálását sürgette.

Ferenczi Gábor, Devecser jobbikos polgármestere azt emelte ki, hogy a parlamenti vizsgálóbizottság álláspontja szerint a Mal Zrt. vezetése a felelős a katasztrófáért. Hozzátette: az ítélet nincs arányban a tragédiával. Kepli Lajos jobbikos parlamenti képviselő azt mondta: csak letöltendő börtönbüntetést tart elfogadhatónak az ügyben.


A vörösiszapperben a Veszprémi Törvényszék mentette fel a múlt héten a 2010-ben 10 halálos áldozattal járó vörösiszap-katasztrófa vádlottait. A büntető kollégium vezetője az ítélet után azt mondta, hogy a bíróság soha nem állította, hogy „a vörösiszap-katasztrófa egy természeti katasztrófa lett volna”, és szerinte a csütörtöki ítélet nem szólt másról, mint arról, hogy az a tizenöt ember, akit az ügyészség megvádolt, nem tehető felelőssé a katasztrófa előidézéséért, a következmények elhárításáért vagy az elhárítás akadályozásáért.