A vörösiszap-katasztrófára emlékeztek Kolontáron és Devecseren

Fotó: MTI / Szigetváry Zsolt

-

Ma 5 éve, hogy a Mal Zrt. Ajka melletti tározójából kiömlő vörösiszap három települést öntött el.


Mindenki másképp dolgozza fel a történteket, van, aki ma is a felelősöket keresi, van, aki már beletörődött a sérelmeibe - mondta Tili Károly, Kolontár független polgármestere. Szerinte mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy a fiatalok számára példa legyen, ahogy a település lakói új életet kezdenek a katasztrófa után.


Devecseren fáklyás menet vonult az emlékparkba, ahol Ferenczi Gábor, Devecser jobbikos polgármestere kijelentette, az elveszett emlékeket pótolni nem lehet, de a megpróbáltatásból erőt lehet meríteni a település további építéséhez.

Kovács Zoltán, a térség fideszes országgyűlési képviselője arról beszélt, hogy a katasztrófát követően a kormány nagyon gyorsan cselekedett, 30 milliárd forintot költve a helyreállításra. Minden igyekezet ellenére az érintettek lelki békéjét a legnehezebb helyreállítani, hiszen tudni akarják, hogy kik a felelősek a történtekért - fogalmazott az államtitkár.

A Mal Zrt. Ajka melletti tározójából 2010. október 4-én kiömlő vörösiszap három települést öntött el: Kolontárt, Devecsert és Somlóvásárhelyt. A katasztrófa következtében tíz ember meghalt, több mint kétszázan megsérültek, több száz ház lakhatatlanná vált. Az ügyben halált okozó gondatlan közveszélyokozás vétsége és más bűncselekmények miatt emeltek vádat 15 ember, a cég vezetői és több alkalmazottja ellen, valamint számos polgári per is indult. Arról, hogy ezek hol tartanak, és hogy néz ki a környék öt évvel az iszapömlés után, ezekből a cikkeinkből tudja meg részletesen.