A bíróság elé szerveznek tüntetést a vörösiszapos települések vezetői

-

A Veszprémi Törvényszék épülete előtt csütörtökön délután tarják tiltakozó megmozdulásukat a vörösiszap-katasztrófa károsultjai. A demonstrációt Devecser, Kolontár és Somlóvásárhely polgármeseterei szervezik, tiltakozásképpen a vörösiszap-ügyben múlt csütörtökön született elsőfokú bírósági ítélet ellen.


A Magyar Idők értesülése szerint csütörtök délután 4-re, a Veszprémi Törvényszék épülete elé hirdetett demonstrációt a vörösiszap-katasztrófában érintett három település polgármestere. Az ügyben szerintük aránytalan ítélet született a károsultakkal szemben, ezért a települések lakóit és egykori polgármestereit, valamint a katasztrófát vizsgáló bizottság elnökét, Kepli Lajost is demonstrálni hívta a három polgármester.


Bűncselekmény hiányában múlt csütörtökön valamennyi vádpont alól felmentette a vörösiszap-per vádlottjait a Veszprémi Törvényszék. Az elsőfokú, nem jogerős döntés szerint a Mal Zrt. tizenöt alkalmazottja ártatlan a 2010. október 4-én tíz ember életét követelő iszapömlés ügyében indult büntetőperben. Az ügyészség halált okozó gondatlan közveszélyokozás vétségével, gondatlanságból elkövetett környezet- és természetkárosítással és a hulladékgazdálkodás rendjének megsértésével vádolta a Mal Zrt. alkalmazottait. A Veszprémi Törvényszék megállapítása szerint az altalaj stabilitásvesztése okozta a katasztrófát.