A vörös hús után terítéken a bor és a sör

Fotó: MTI / Mohai Balázs

-

A sörtől vagy a bortól lesz nehezebb a másnapunk? Orvosság vagy méreg? Megint kiderült: az ivásnál is épp olyan fontos a mértékletesség, mint a rák kockázatát növelő vörös húsos termékek esetében. Napi egy pohár sör vagy bor elfogyasztása távol tarthatja a doktort, de ha rendszeresen többet iszunk ezekből, akkor hosszabb távon orvosi segítségre szorulhatunk.


A BBC gyűjtötte össze, hogy mi a tudomány mai állása a sörrel és a borral, a két legnépszerűbb alkoholos italunkkal kapcsolatban.

  • Melyik tartalmaz több alkoholt?

Egy nagy pohár sör és egy közepes pohár bor nagyjából ugyanazt az alkohol mennyiséget tartalmazza, de hogy kinél mennyire gyorsan szívódik fel, az részben az alkohol minőségétől, részben pedig az egyén fizikai adottságaitól függ.


  • Melyik hat gyorsabban?

A két ital hatását nemrég 15 férfin tesztelte Mack Mitchell, az egyik texasi orvosi kutatóközpont (University of Texas Southwestern Medical Centre) kutatója. Egyik alkalommal csak sört, a másik alkalommal pedig csak bort itatott velük. Ügyelt rá, hogy mindenki a testsúlyának megfelelő mennyiségű alkoholt kapjon mindkét italból. Az előre kimért mennyiséget húsz percenként adagolta a kísérleti alanyoknak. Az utolsó pohár alkohol elfogyasztása után mindkét alkalommal megmérte a férfiak véralkoholszintjét. A bor átlagosan 54 perc alatt, míg a sör 62 perc alatt szívódott fel a szervezetben.


  • Melyiktől nehezebb a másnap?
Erre vonatkozóan a kutatóknak még nincsenek bizonyított laboratóriumi eredményei, még azt sem tudják biztosan megmondani, hogy pontosan mi okozza a másnaposságot. De általánosságban elmondható, hogy a sötétebb italok erősebb másnaposságot okoznak, mint a világosabbak. Tehát nagyobb mennyiségű vörösbor elfogyasztása után másnap jobban fájhat a fejünk, mint ugyanakkora mennyiségű fehér bortól.


  • A sör vagy a bor egészségesebb?
Ne legyenek illúzióink, ha sokat iszunk belőlük, akkor egyik sem fog csodát tenni velünk, maximum egyetlen görbe estére . Mérsékelt (napi egy pohár) fogyasztása esetén azonban a bor nyeri ezt a versenyt. Ez főként a polifenol nevű összetevőjének köszönhető, amely a száraz vörösborban fordul elő nagyobb mennyiségben. Ez az anyag sok káros anyagot képes semlegesíteni a testben, ráadásul csökkenti a szervezetben kialakuló gyulladásokat. Napi egy-két pohár vörösbor elfogyasztása mérsékelheti a szívbetegségek kockázatát, a magas vérnyomást és a diabétesz kialakulásának veszélyét.

A sörnek ehhez képest jóval kevesebb jótékony hatása van az egészségre, de a sörszeretőknek némi vigaszt nyújthat a tudat, hogy csekély polifenolt azért a sör is tartalmaz.