A vonatok ütközése előtt a kalauz figyelmeztette az utasokat

-

Figyelmeztette az utasokat a kalauz, ezért sokan megkapaszkodtak. Talán ennek is köszönhető, hogy nem sérültek meg többen és még súlyosabban, amikor reggel összeütközött két szerelvény az Aszód-Balassagyarmat közötti pályán.


Az ütközés után az Országos Mentőszolgálat nyolc autóval és két helikopterrel mentette a sérülteket, akiket Balassagyarmatra, Vácra, illetve a budapesti Honvédkórházba vittek.


A balassagyarmati Kenessey Albert-kórházban 14 sérültet láttak el. A sérülések többsége zúzódás és vágott seb volt, egy esetben állapítottak meg csonttörést. Az emberek zöme úgy sérült meg, hogy az ütközéskor átrepült a szemben lévő ülésre, és oda ütötte be magát.
A váci Jávorszky Ödön Kórházba hat sérültet vittek, de nem sokkal később mindannyian hazatérhettek.
A budapesti Honvédkórházba pedig mentőhelikopterrel vittek egy embert, akinek könnyű végtagsérülése volt, az ő ellátása vasárnap délután még zajlott.

A Vasutasok Szakszervezete (VSZ) azt közölte, hogy évente legalább tízszer van hasonló vészhelyzet. Tavaly tíz, de idén is már öt olyan figyelmetlenségből vagy műszaki hibából adódó „vonatveszélyeztetési” helyzetet hozott nyilvánosságra a MÁV, amely akár tragédiával is végződhetett volna.

A baleset azért történt, mert az Aszódról induló vonat nem várta be a kijelölt állomáson az ellenkező irányból érkezőt. Szerencsére, mire az ütközés bekövetkezett, már mindkettő 25-28 kilométer per órás sebességre lassult.