A volt kormányszóvivő az erény elapadásában látja a Fidesz bajait

-

Borókai Gábor, a Heti Válasz főszerkesztője mélyülő bizalmi válságot lát, és azt, hogy meggyengült a Fidesz kapcsolata a hétköznapi valósággal, néhány vezetője pedig elszállt a luxustól. Szerinte a tapolcai választók elsődlegesen a kormánypártnak üzentek, de hogy mit, az csak 2018-ban derül ki.


A Heti Válasz vezércikkében Borókai emlékeztet, hogy Tapolca nem jellegzetes „Jobbik-kompatibilis terület”, a Fidesz olyan helyen vesztett, ahol korábban fölényes többsége volt. A vereség oka mégsem az – írja –, hogy a Jobbik kormányképes erővé lépett elő, hanem hogy a Fidesz kapcsolata meggyengült a hétköznapi valósággal, ezért sokszor rosszul értékeli a helyzetet és rossz döntéseket hoz. Ráadásul rombolja a párt nimbuszát, hogy a


vezérkarból néhányan győzelmi eséllyel indulhatnának a Kóka János-hasonmásversenyen,

a pártról az a kép rajzolódott ki, hogy „némely tisztjének érdekeit és luxusát” szolgálja a közösség helyett.


Borókai úgy látja, hogy a Fidesz ereje „azért van elapadóban, mert az erény hiányzik mögüle”. Ezt a kettőt, az erőt és a erényt kellene ismét összehozni a bizalom megnyeréséhez, de nem kommunikációs attakkal, nem kapkodva, megfontoltan, türelemmel, mert „különben Jobbik-ország leszünk” – figyelmeztet Borókai Gábor Nix ugribugri! című írásában.