A volt ausztrál miniszterelnök lezárná Európa határait

Fotó: AFP / Saeed Khan / István Hajdu

-

Tony Abbott szerint Európának követnie kellene országa intézkedését.


„Az elhibázott önzetlenség Európa jelentős részén katasztrofális hibához vezetett” – mondta Tony Abbott Londonban egy rendezvényen, amit Margaret Thatcher két éve történt halálának évfordulóján rendeztek. Mint mondta Ausztrália határellenőrzést vezetett be, hogy megállítsa az oda érkező migránsokkal teli hajókat.


Több százezer ember indult útnak Közel-Keletről – főként Szíriából – Európa felé. Az ENSZ szerint a legtöbben nem gazdasági bevándorlók, hanem háború és üldöztetés elől menekülnek.

Abbott – akinek ez volt az első nyilvános szereplése, mióta elvesztette az ellene kezdeményezett bizalmi szavazást – azt mondta,


Több tíz- vagy akár több százmillió ember él szegénységben és veszélyben, akik készek arra, hogy belépjenek egy nyugati országba, ha lehetőségük adódik rá. Ki tudja ezért hibáztatni őket? Pedig egyetlen ország, vagy kontinens sem tudja úgy megnyitni határait mindenki előtt, hogy azzal ne gyengítse meg alapvetően önmagát. Ez az a veszély, amit most az európai országok átélnek, az elhibázott önzetlenség miatt.

Majd a határellenőrzésről beszélve így folytatta:


Szükség lesz erőre, szükség lesz hatalmas logisztikára és költségekre, meg fogja harapdálni a lelkiismeretünket; pedig ez az egyetlen módja, hogy megelőzzék az emberek áradatát Európába, ami enélkül valószínűleg örökre megváltoztatná.


Ausztráliát és Tony Abbottot sokan kritizálták menekültpolitikája miatt, aminek az volt a lényege, hogy Naurunak és Pápua Új-Guineának fizettek azért, hogy az Ausztrália felé haladó menekülteket ott helyezzék el táborokba. Pápua Új-Guineával abban is megegyeztek, hogy azokról az érkezőkről, akikről valóban kiderült, hogy menekültek, nem Ausztráliában, hanem Pápua Új-Guineában telepítsék le.

Emellett Ausztráliában a katonaság irányítja a menekültügyi műveleteket. Így katonai hajók járőröznek az ausztrál vizeken, és feltartóztatják a migránsokkal teli hajókat, visszavontatják őket Indonéziába, vagy gumicsónakokkal és mentőcsónakokkal küldik vissza a menedékkérőket.

2013-ban még 300 hajó érte el Ausztrália partjait, 2014-ben már csak egy.