A Volkswagen 20 milliárd eurós kölcsönt kaphat

Fotó: AFP / TOBIAS SCHWARZ

-


A Volkswagen várhatóan jövő péntekig befejezi a tárgyalást egy 20 milliárd eurós áthidaló kölcsön felvételéről. A CNBC amerikai hírtelevízió értesülése szerint a német járműgyártónak 13 bank adja össze a pénzt, egyenként 1,5-2,5 milliárd eurót folyósítanak.

A 12 hónapra szóló áthidaló kölcsön felvételével a járműgyártó azt akarja jelezni, hogy nem ingott meg iránta a pénzpiacok bizalma, miközben a kibocsátási botrányba keveredett vállalatra komoly nyomás nehezedik, hogy szilárdítsa meg pénzügyi helyzetét, mivel lehetséges, hogy több tízmilliárd euró kártérítést kell majd kifizetnie.

A Dow Jones amerikai gazdasági hírszolgálat úgy tudja, hogy a kölcsönfolyósításban egyetlen német bank sem vesz részt, ami kivételes egy hasonló nagyságú német cég hitelfelvétele esetében.

A botrány kipattanása óta több hitelminősítő rontott a Volkswagen-csoport adósosztályzatain.

A Volkswagen pénteken jelentette be, hogy egymilliárd euróval (8 százalékkal), mintegy 12 milliárd euróra csökkenti jövő évi beruházási kiadásait, hogy a felszabaduló pénzt a várható kártalanításra fordítsa. A Volkswagen egyebek között elhalasztja új dizájnközpontjának megépítését Wolfsburgban, továbbá a Phaeton luxusszedán villanymotoros verziójának a bevezetését.

Az autógyár eladásai októberben nagymértékben csökkentek a dízelbotrány miatt. A VW alapmárka különböző típusaiból októberben 490 ezer darabot értékesítettek, ami 5,3 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban.