Az V. kerület tudott a vizsgálatról, de a vádakat nem érti

Fotó: MTI / Koszticsák Szilárd

-

Az V. kerületet a csalásellenes uniós hivatal, az OLAF nem tájékoztatta arról, hogy kifogásuk lenne a Budapest Szíve programmal. A fővárosi önkormányzat szerint a kifogásolt közbeszerzési eljárás a Demszky-Hagyó-Steiner korszakban volt.


Az V. kerület a csalás elleni EU-s hivataltól (OLAF) nem kapott tájékoztatást arról, hogy kifogásuk lenne a Budapest Szíve program ellen - írta az önkormányzat sajtóosztálya. A válaszból kiderül, a kerület tudott arról, hogy a programot vizsgálta az OLAF, ehhez minden szükséges anyagot megadtak. A kerületnek azonban arról sincs tudomása, hogy a fejlesztés belvárosi részét érinti-e az uniós hivatal kifogása.

A VS.hu számolt be arról, hogy az OLAF a magyar ügyészséghez és az Európai Bizottsághoz fordult egy 15 milliárdos fővárosi fejlesztésnél, a Budapest Szíve nevű projektnél talált problémák miatt. Az OLAF tavaly év végén zárta le az ügyben folytatott nyomozást. A hivatal konkrétumokat nem közölt arról, hogy milyen kifogásaik voltak.

A csalás elleni hivatal tájékoztatása után, még csütörtök este megkerestük az V. kerületi önkormányzatot, a kifogásolt fejlesztés ugyanis a főváros és a Belváros közös projektje volt.

“Egy dolgot azonban leszögezünk: a Belvárosban teljes mértékben érvényesült a verseny, hiszen más konzorcium nyerte a Belváros Fő utcája első ütemét, mint a másodikat, annak ellenére, hogy a két ütem között természetesen van kapcsolat” - írják. A válasz kitér arra is, hogy az EU által jóváhagyott tartalomhoz képest a kivitelező az első ütemben 300, a második ütemben 600 millió forinttal kevesebb összegért végezte el munkáját.


Ezt az összesen 900 millió forintot, amit az Európai Uniónak és az államnak spóroltunk meg, egy új projektre használtunk fel: így sikerült felújítani az Olimpia Parkot

- közölték.

A közlemény emlékeztet arra, hogy a Belvárosi Főutca program első ütemét Bajnai Gordon korábbi miniszterelnök adta át, a programot pedig Szigetvári Viktor, Bajnai kabinetfőnöke egyeztette Rogán Antal akkori V. kerületi polgármesterrel. Bajnai valószínűleg nem ment volna el egy ellenzéki vezetésű önkormányzat projektátadására, ha a projekttel kapcsolatban bármiféle szabálytalanság felmerült volna - véli a kerület.


Demszky-Hagyó-Steiner tengely

Délután közleményt adott ki a Fővárosi Önkormányzat is. Kocsis Mété tanácsnok azt írta: “A Budapest Szíve Program 2. ütemének közbeszerzési eljárása 2009-ben volt, a Demszky-Hagyó-Steiner korszakban, őket kell a részletekről megkérdezni. Tarlós István 2010 októberében lett főpolgármester és ugyanekkor szerzett többséget a Fidesz-KDNP a Fővárosi Közgyűlésben”.