A visegrádi négyek kormányfői is találkoznak a menekülthelyzet miatt

Fotó: AFP / ATTILA KISBENEDEK

-

Rendkívüli csúcstalálkozón foglalkozik a nem szűnő emigrációs válsággal a hét végén a négy visegrádi ország kormányfői – közölte Robert Fico szlovák miniszterelnök Pozsonyban hétfőn, a szlovák nemzetbiztonsági tanács ülése után.


A cseh, a lengyel, a magyar és a szlovák kormányfő találkozójára nagy valószínűséggel pénteken vagy vasárnap kerül sor – hangzott el Pozsonyban, további konkrétumok nélkül. Miroslav Lajcák szlovák külügyminiszter a témáról hétfőn telefonon egyeztetett magyar és cseh kollégájával Szijjártó Péterrel és Lubomír Zaorálekkel.


A V4-ek elnöki tisztségét jelenleg Csehország viseli.

Szlovákia elsősorban a fokozottabb osztrák határellenőrzések miatt szorgalmazza a rendkívüli V4-es csúcstalálkozó összehívását. Pozsony ugyanis attól tart, hogy a 71 ember halálával járó ausztriai tragédia után az embercsempészek Szlovákián keresztül próbálják majd a célországokba továbbvinni a menekülteket.

Szlovákia nem fogadja el azon nyugat-európai politikusok bírálatát, akiknek nem tetszik a kelet-európai országok hozzáállása a migrációs problémához – jelentette ki Fico. „Számos érvünk van” – szögezte le.


Amíg nem mondjuk ki az igazat a migrációról, addig nem lesz előremozdulás

– vélekedett a szlovák miniszterelnök.

Az Európát érő menekülthullámmal kapcsolatban Milos Zeman cseh államfő is megszólalt hétfőn.„A migrációs hullám nem rövidtávú jelenség, és számolni kell felerősödésével” – vélekedett prágai sajtótájékoztatóján Zeman. Ennek két oka van – fejtette ki az elnök: az első, hogy folytatódik az észak-afrikai és más érintett országok destabilizációja; a második, hogy érvényesülni fog a szívóhatás, tehát az Európában megtelepedett bevándorlók maguk után hívják családjaikat, rokonaikat, ismerőseiket.

Zeman szükségesnek tartaná, hogy megerősítsék az Európai Unió külső határainak védelmét. Szerinte azonban ezen a téren eddig a szavakat nem váltották tettekre. Ezért


Csehországnak meg kellene erősíteni saját határai védelmét, akár a hadsereg segítségével is

– hangoztatta a cseh államfő.

A cseh tudósok közelmúltban nyilvánosságra hozott felhívásával kapcsolatban, amely arra szólította fel a politikusokat és a lakosságot, hogy ne utasítsák el a menekültek megsegítését, Zeman azt mondta: nem ért egyet a felhívással, amely szerinte azt sugalmazza, hogy a cseh nemzet idegengyűlölő. Az elnök leszögezte, hogy a cseh nemzet nem idegengyűlölő. Emlékeztetett arra is, hogy a kormány elutasítja ugyan a kötelező befogadási kvótákat, de önkéntes alapon 1500 menekültet akar befogadni 2017 végéig. „Teljes mértékben támogatom a kormány álláspontját ebben az ügyben” – hangsúlyozta.

Bohuslav Sobotka cseh miniszterelnök egy vasárnapi televíziós interjúban azt mondta, hogy Csehország álláspontja befogadási kvóták ügyében változatlan.

Ilyen álláspontot fogalmazott meg hétfőn Robert Fico is. "A kvótákat soha nem fogjuk elfogadni" - mondta a szlovák kormányfő újságíróknak.


Az EU belügyminisztereinek is rendkívüli megbeszélése lesz két hét múlva, szeptember 14-én. Ezt még vasárnap jelentette be az EU soros elnökségét betöltő Luxemburg.

Az Európai Bizottság alelnöke, Frans Timmermans hétfőn Franciaországban úgy fogalmazott: Soha nem fogjuk azokat kitoloncolni, akiknek védelemre van szükségük.