A világvége után is luxus lesz a világ legnagyobb maszek bunkerében

-

A cseh hegyek között található az a menedék, melyet a világvégétől félő, esetleg azt majd túlélni kívánó gazdagoknak alakítottak ki.


Az összesen 30 ezer négyzetméteres létesítmény – melyből 7200 négyzetméter van a föld alatt – csehországi helyszíne nem véletlen. Így ugyanis nem csak Londontól és Moszkvától, hanem New Yorktól és Pekingtől is majdnem azonos távolságra fekszik. Ez pedig egy atomháború esetén kifejezetten előnyös lehet.

Elsőre, ha valaki látja a The Oppidum névre keresztelt épületegyüttest (videó a cikk végén), talán nem is veszi észre, hogy pontosan miről van szó – írja beszámolójában a Daily Mail. A korábbi katonai bunkerre épült komplexumból kívülről ugyanis csak néhány házat, helikopter-leszállópályát és teniszpályát látni.A lényeg azonban a föld alatt van. Ezt a részt titkos folyosó köti össze a felszínen látható épületekkel. Itt a többi közt luxus hálószobák, fürdőszobák, moziterem, billiárddal felszerelt játékterem, jakuzzi, medence, tárgyalóterem, bár, orvosi szoba és étterem is várja azokat, akik bármilyen világvégétől rettegnének, illetve szeretnék kellemesen túlélni, ha tényleg eljön. Természetesen a biztonságra rendkívül nagy hangsúlyt fektettek, így a privát széfek mellett, ujjlenyomat-olvasó, retinaszkenner és egy mindenre kiterjedő kamerarendszer is védi a milliárdosokat.A The Oppidumnak köszönhetően annak sem kell lemondania a zöld környezetről, aki majd egy atomháború elől menekül ide: a komplexumban ugyanis megtalálható egy föld alatti kert is, melyet mesterséges fénnyel tartanak életben. Ha vannak más túlélők is, úgy velük is kapcsolatba léphetünk, hiszen a legmodernebb kommunikációs eszközök szintén rendelkezésre állnak.A bunkert még 1984-ben kezdte építeni Csehszlovákia és a Szovjetunió, a mostani felújítás után elvileg akár 10 évig is el lehet élni benne, ha valamilyen járvány vagy háború miatt lakhatatlanná válna a Föld többi része.