A világelittől még messze van a magyar hokiválogatott

Fotó: MTI/MTVA / Mudra László / MJSZ

-

Kazahsztán négy emberelőnyös gól után még egyet vágott, simán verte Rich Chernomaz csapatát a divízió I/A vb 2. fordulójában. A magyar jégkorong-válogatott nagyon keveset lőtt kapura, de a kazahok nemcsak ebben, hanem mindenben jobbak voltak. Jön egy nap szünet, utána következik a csoport másik erős ellenfele, Olaszország.


Divízió I/A vb, 2. forduló:

Kazahsztán–Magyarország 5-0 (1-0, 3-0, 1-0)
Gólszerzők: Rudenko (2.), Vorontsov (26.), Dallman (33.), Krasnoslobodtsev (36.), Pushkaryov (48.)

Ezúttal Rajna helyett Bálizs Bence kezdett a magyar kapuban, másutt nem volt változás a magyar csapatban. Érdekesség, hogy mindkét csapatban volt kanadai a jégen: a kazahoknál Dallman, a magyaroknál Banham, Sarauer és Metcalfe. Íme a csapatok:


A kazahok, kékben


A magyarok, fehérben


22 másodperc elteltével máris leküldték két percre Orbán Attilát, így emberhátrányban kezdte a meccset a válogatott. Nem sokkal később Bálizs kiemelte a korongot a plexi fölött, így még egy embert (Gőzt) leküldtek a magyaroktól, kettős emberhátrány volt már így. Sokáig nem is bírta a magyar csapat, egy távoli lövés lecsorgott Bálizsról, a csapatkapitány Rudenko pedig behúzta, 1-0.A kettős emberhátrányból szimpla lett, nagyon nyomtak a kazahok, igazi tűzijátékot rendeztek a magyar kapunál. Végül kiegészült a magyar csapat és egyből lőtt egy oldalhálót is. A kazahok kétszer is felvágtak egy-egy magyart, mégsem fújt a bíró. Eltelt több mint öt perc is magyar kaput eltaláló lövés nélkül. Túloldalt a gólszerző Rudenko kíméletlenül tört be, majd mindenkit elsodort, Bálizst és a kaput is, két percet kapott érte, emberelőnybe kerültek a magyarok – ebből csak egyet lőttek be Japán ellen. Megint Banham távoli bombáira hagyatkozott a Chernomaz-csapat, de ezúttal nem tudott belekotorni senki. A kazahok is kiemelték a plexi fölött a korongot, de magyar blokkról ment ki, így nem lett újabb emberelőny belőle, sőt a másik is letelt.


A harmad felénél Bálizs újabb védéseit követően Orbánt megint leküldték – emberelőnyben folytathatták a kazahok. Bálizs egyik védése után átcsurgott a korong a kapus lába között, amit bevágtak a kazahok, de közben sípszó volt már, így a bírók nem adták meg. Rudenko egy ideges csapkodós kirohanást követően meg is fenyegette a bírót, ezért simán kaphatott volna tízperces kiállítást is.De nem kapott, az emberhátrány pedig letelt. Nem sokkal később Hári cselezgetett a kazah harmad szélén, kapott egyet fejre – pont Rudenkótól –, ez sem volt kiállítás. A magyarok már a kazah harmadban megpróbálták letámadni az ellenfelet – több-kevesebb sikerrel. De végül volt végre egy szép helyzete is a válogatottnak: Sebők korongszerzéséből Erdély Csanád lőtt, de Poluektov védett. Egy perccel később Hári lőhetett fonákkal, épphogy mellé ment – a második sornak volt tehát két nagy helyzete is. Orbán és Gőz is lőtt egyet, a harmad pedig végül letelt, komoly kazah fölény után a végére kezdett ébredezni a magyar válogatott.

A második harmadot már nem rövidzárlattal kezdte a magyar csapat, a harmadik percben Magosi saját kapujától a túlsóig korcsolyázott, mire el tudták csapni a megtermett kazah védők. Nagyon magabiztosan kezdtek a magyarok, Chernomaz feltüzelhette őket a szünetben, mert sorra lődöztek, ütköztek, sokat voltak a támadó harmadban is. Az egészből vakmerőség lett, Sarauer vágta föl ellenfelét, két percre leküldték. Az emberhátrányban Bálizsról megint lecsorgott egy korong, de sikerült elkotorni a kazahok elől. Kazahsztán negyedik sora végül megszerezte az emberelőnyös gólt: Vorontsovnak csak bele kellett tennie fonákkal az ütőjét egy keresztpasszba, 2-0.A bekapott gól után kettőzött energiával támadott a magyar csapat, amely gólig nem, csak veszélyes helyzetekig jutott. Ám az a veszély is fenyegetett, hogy kinyíló magyar védelem mögé simán bekeverednek a kazahok és újabb gólt szereznek. Kiss Dániel fellökött egy kazahot, őt is leküldték. A második harmad 13. percében pedig a kazahok kanadaija, Dallman is betalált, 3-0.A harmadik bekapott emberhátrányos gól után már csak az volt a kérdés, kiadóst verést kap-e a Chernomaz-csapat Kazahsztántól. A gól után egy kazahot – túl sokan voltak egyszerre a jégen –, majd nem sokkal később Vas Jánost is kiállították, több mint egy percig 4 a 4 ellen játszottak a felek. A magyaroknál Banham és Hári, a japánok elleni harmadik és negyedik gól szerzője próbálkozott, de a kazah harmadik se jutottak el. Az ellenfél kiegészült, megint emberelőnyben játszott. Nem sokáig, mert megint gólt lőttek, Krasnoslobodtsev volt eredményes egy szép figura végén, 4-0.A bírók ma nem szerették a magyarokat, akik nem is védekeztek jól: ezúttal Vas Mártont állították ki. Ezúttal Bálizs nagy védései révén kihúzta a magyar csapat a harmad végéig. A harmadik játékrész elején kiegészült a magyar csapat, amely azonos létszám mellett egész korrekt játékot produkált a kazahok ellen. Ám az ellenfél hokiján látszott: ők tényleg a világelit alsó határán állnak.


A harmadik harmadban a kazahok már kényelmesen hokiztak, a magyarok pedig derekasan küzdöttek, de a játékrész feléhez közeledve csupán egy kaput eltaláló lövés akadt (magyar egyébként). Aztán Pushkaryov összehozta a kazahok első azonos létszámnál szerzett gólját is: egy egyéni akció végén, a kapu mögül érkezve járt túl Bálizsék eszén, 5-0.A gól után nem sokkal botra csapott Kovács Csaba, így ő is kiült két percre. Az újabb emberhátrányos helyzet újabb kazah góllal kecsegtetett, de a magyarok szépen kivédekezték – igaz, a kazahok se erőltették, hogy hatodik góljuk legyen. A magyarok egyre jobban nyomtak, hogy meglegyen a becsületgól – Banham lövésével összejött a 10. kaput eltaláló próbálkozás is a magyaroknak, mondani sem kell, ez édeskevés. Nem sokkal később Sebők a saját harmadából sprintelt előre a kazahok között, de Savchenko jól blokkolt. Újabb egy perc telt el, Vas János lőtt nagyot, de Poluektovról lepattant. Gól már nem esett, így a minden tekintetben jobb kazahok 5-0-ra verték Magyarországot.A kazahoknál Dallman, a magyaroknál Vas Márton lett a legjobb


Himnuszt énekeltek a drukkerek a meccs után a válogatottnak


A MAGYAR VÁLOGATOTT PROGRAMJA A DIVÍZIÓ I/A-S VB-N

  • 04. 19. vasárnap 13.00 | Magyarország–Japán 4-2 (1-1, 1-1, 2-0)
  • 04. 20. hétfő 12.45 | Kazahsztán–Magyarország 5-0 (1-0, 3-0, 1-0)
  • 04. 22. szerda 12.45 | Magyarország–Olaszország | Sport1
  • 04. 23. csütörtök 16.15 | Magyarország–Ukrajna | Sport1
  • 04. 25. szombat 20.00 | Magyarország–Lengyelország | Sport2