A világ vezetői ott tömörülnek, Orbán mégis kihagyja

Fotó: MTI/EPA/Pool/REUTERS / Jacky Naegelen

-

Miközben a világ vezető politikusai az év egyik legfontosabb diplomáciai eseményére Párizsba utaztak, Orbán Viktor Iránba ment. Úgy tűnik, a magyar miniszterelnököt Obamával, Merkellel és Putyinnal szemben nem különösebben hozzák lázba a klímaváltozás veszélyei.


A világ legtöbb országa magas szinten képviselteti magát a hétfőn kezdődő párizsi klímacsúcson. A nyitónapon Barack Obama amerikai elnök, Vlagyimir Putyin orosz elnök, Angela Merkel német kancellár és David Cameron brit miniszterelnök is felszólalt.

Már a párizsi terrortámadás előtt is sok kormányfő és államfő jelezte a részvételét, a terrorakció azonban még több politikust arra ösztönözött, hogy szolidaritásból elmenjen a december 11-ig tartó csúcsra. Összesen 150 vezető politikus látogat el Párizsba, hogy tető alá hozzanak egy megállapodást, amellyel csökkenthetők az éghajlatváltozás káros hatásai. Volt olyan résztvevő, aki hétfőn legalább olyan fontosnak nevezte a klímaváltozás elleni küzdelmet, mint a terrorizmus elleni fellépést.

Orbán Viktor Párizs helyett több miniszterével együtt inkább Iránba látogatott. Hétfőn az iráni alelnökkel egyeztetett, kedden pedig az ország legfőbb vallási és politikai vezetőjével találkozik. A látogatás célja a két ország közötti gazdasági kapcsolatok erősítése.


Orbán Viktor és Esak Dzsahangiri, iráni első alelnök


A klímakonferencián a magyar delegációt Áder János köztársasági elnök vezeti. Áderhez a téma közel áll, rendszeresen szólal meg környezetvédelmi, klímaváltozással kapcsolatos kérdésekben.

A konferencián arról döntenek, hogy milyen megállapodás lépjen az 1997-ben kialkudott, 2020-ban lejáró kiotói jegyzőkönyv helyébe. A cél, hogy a globális felmelegedést megállítsák, mielőtt a világ két Celsius-fokkal melegebb lesz a 19. századi iparosodás időszakához képest. Ellenkező esetben felgyorsul a gleccserek olvadása, nő a tengerek vízszintje, valamint a szélsőséges időjárási jelenségek gyakorisága.

Egyelőre még az sem dőlt el, hogy az új egyezmény jogilag kötelező vállalásokat írjon-e elő az aláíró országok számára. Az Egyesült Államok valószínűleg nem írna alá egy ilyen szerződést, azt ugyanis nem hagyná jóvá a republikánusok uralta Szenátus. A republikánusok többsége nem ismeri el a globális felmelegedést.


Áder Putyinnal Párizsban


A Kormányzati Tájékoztatási Központ megkeresésünkre azt írta: a magyar álláspont szerint egy jogilag kötelező erejű jegyzőkönyvre lenne szükség. Eszerint az aláírók öt- vagy tízéves időszakra fogalmaznának meg olyan célokat, hogy mennyivel hajlandók csökkenteni a szén-dioxid-kibocsátást.

A kormányzati válasz hivatkozik arra is, hogy az Európai Unió márciusban már megfogalmazta a vállalásait. Ez arról szólt, hogy minden uniós tagállam, köztük Magyarország is legalább 40 százalékos szén-dioxid-csökkentési célt határozott meg az 1990-es évi szinthez képest.

Kíváncsiak voltunk arra, hogy Orbán Viktor a későbbiekben ellátogat-e a klímacsúcsra. Arra is rákérdeztünk, hogy amennyiben a miniszterelnök kihagyja a konferenciát, annak mi az oka. Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke azt válaszolta: „Amennyiben elmegy a miniszterelnök a konferenciára, arról tájékoztatást fogunk adni a sajtónak.”