A világ megrémült, a bankoknak odasóztak, Gyurcsány nagyot kaszált

Fotó: MTI / Máthé Zoltán

-

A volt miniszterelnök cége egymilliárdért adott el egy vállalkozást, az olaj ára rég nem látott mélységekben, a Renault pedig a Volkswagenhez hasonló botrányba keveredett. Volt még földárverés, óriási GVH-bírság és Lego-gyárbővítés. Ez történt a héten a gazdaságban.


A világ leginkább az olaj ára miatt izgulhatott, amely 12 éves éves mélypontot is megütött, amikor a héten 30 dollár alá került hordója. A jövő meglehetősen bizonytalan: jelenleg az erős dollár, a kínai gazdaság gyengélkedése és a olajtermelő országok makacssága, hogy továbbra is magas szinten tartják a termelésüket mind az árak csökkenése felé mutatnak. Ezek után nem meglepő, hogy vannak, akik már 10 dolláros hordónkénti ára vizionálnak.

Ugyanakkor más elemzők arra hívják fel a figyelmet, hogy a rég nem látott alacsony árak hosszú távon a kitermelő országokat is kikészítik (Szaúd-Arábia például nemcsak a benzin árát, de az áfát is emelte már), így az év vége felé már várhatóan ismét emelkedő trend lesz a jellemző. Ez pedig, az erősödő dollárral párhuzamosan azt hozhatja, hogy idén akár 20 százalékkal is nőhet itthon a benzinár.

Amíg ez meg nem történik, addig az olajjal foglalkozók mellett a tőzsdei szereplők is foghatják a fejüket, hiszen a mélyrepülés nekik is fáj. Az európai tőzsdék például egyéves mélyponton voltak a hét utolsó kereskedési napján, és egyre több újságcikk születik arról, hogy vajon kell-e tartani egy hasonlóan súlyos válságtól, mint a 2008-as volt. A tőzsde világát azonban nemcsak ez rázta meg, hanem a Renault botránya is: kiderült ugyanis, hogy a Volskwagenhez hasonlóan a francia autógyár is meghamisította járművei kibocsátási értékeit a teszteken. A hír hatására volt, hogy a Renault részvényei 20 százalékot is zuhantak.


A négymilliárdos bírság története

Nem ez lesz története legjobb hete a Magyar Bankszövetségnek, amelyre nem kevesebb mint 4 milliárd forintnyi bírságot szabott ki egy adatbázis miatt a Gazdasági Versenyhivatal (GVH). Az indoklás szerint az adatbázis lehetővé tette a bankok számára, hogy egyedi, üzleti titoknak minősülő, stratégiai adatokat osszanak meg egymással.

A rendszer ugyanis megosztott például mennyiségekre, költségekre, keresletre, nyereségességre vonatkozó adatokat is, melyek lehetővé tették, hogy a pénzintézetek naprakész információval rendelkezzenek a piacról, a piaci folyamatokról, versenytársaik teljesítményéről, üzletpolitikájáról, illetve stratégiájáról.

„Az adatok között ügyfélszintű, banktitoknak minősülő vagy árazásra vonatkozó információk sohasem szerepeltek, és az ügyfelek ennek haszonélvezői voltak” – írta válaszában a Bankszövetség, amely emiatt a GVH döntését értelmezhetetlen tartja, és úgy látja, hogy olyan hibás feltételezéseken és következtetéseken alapul, amelyek figyelmen kívül hagyják a piaci verseny működését. Ugyanakkor a büntetést – amelyre egyébként a versenyhivatal közleménye szerint részletfizetést kértek – megfizetik, ám minden „hazai és nemzetközi jogorvoslati lehetőséget” igénybe fognak venni, hogy bizonyítsák a bírság jogszerűtlenségét.


Nem mindenki járt azonban rosszul

A magyar politikai szféra mindkét oldala tudott sikereket elkönyvelni: egyrészt Gyurcsány Ferenc örülhetett, mivel az általa birtokolt Altus Portfolió Kft. eladta részesedését egy hengergumizással foglalkozó cégben, amivel a számítások szerint közel egymilliárd forintot tehetett zsebre a volt kormányfő.

Másrészt pedig a héten kiderült az is, hogy az Orbán család üzleti partnere is állami földdel gazdagodott, Kékessy Georges Sándor ugyanis kihasználta a földárverést, és immár saját tulajdonú birtokkal is megalapozta a Tisza-tó környéki terjeszkedését. Kékessy Georges Sándornak azonban pechje volt, a kiszemelt tiszaszőlősi birtokok másnak is kellettek volna, így az összességében 170 hektárnyi szántóért és legelőért az eredeti bő 88 millió forintos kikiáltási ár helyett csaknem 270 millió forintot kell kifizetnie.

Ezzel pedig egyelőre nincs vége, hiszen Lázár János a héten bejelentette, hogy február közepétől folytatódnak a földárverések: a kormány utasította őt és a földművelésügyi minisztert, hogy állíttassák össze az el nem kelt és a meg nem hirdetett állami földterületeket a Nemzeti Földalapkezelő Szervezettel. Az újabb árverési kör március végéig tart változatlan áron, változatlan jogi feltételekkel.


Bővít a Lego, leépít a GE

A héten dőlt el az is, hogy a Lego 30 milliárdos beruházással bővíti a nyíregyházi gyárát, aminek köszönhetően 1600 fővel a létszámot is növelik. A fejlesztéssel kétszeresére nő a nyíregyházi gyár mérete, 120 ezerről 250 ezer négyzetméterre, ezenfelül több mint 700 új gépet szereznek be, és a csomagolási kapacitást is bővítik. A beruházás a kormánynak is fontos, így 4,4 milliárddal segítik a dán céget.

Nem jöttek ennyire jó hírek a GE háza tájáról, hiszen az energiacég 2018-ig 6500 állás megszüntetését jelentette be Európában. A leépítés előzménye az, hogy a GE energiarészlege felvásárolta a francia Alstomot. Az érintett munkahelyek is a közös, energetikai ágazatban szűnnek meg, itt jelenleg 35 ezer embernek adnak munkát Európa-szerte.

Bár az elbocsátások főként a a francia és német telephelyeket érintik, legalább 40 magyar munkahely is meg fog szűnni. A GE ugyanakkor a VS.hu-nak jelezte: vizsgálják az érintett munkavállalók vállalaton belüli elhelyezésének lehetőségét, és a döntés előtt konzultálnak a munkavállalói érdekképviseletekkel.


„Ki ne hagyja, olcsón kapja!”

Vecsésig ment a földművelésügyi miniszter, hogy a saját szemével győződjön meg arról, a sertéshús áfájának csökkentésével valóban olcsóbb lett-e a hús. A boltosok napok óta éjt nappallá téve készültek a nagy látogatásra, mely során a riporterek a minisztert, a türelmetlen vevők pedig a hentespultot rohamozták meg. Beszámolónkat az eseményről ide kattintva olvashatja.