A világ legszigorúbban őrzött határán szökött délre a katona

Fotó: AFP / SAUL LOEB

-

Nappal ért át, de társai nem lőttek utána.


Átszökött Dél-Koreába csütörtökön egy észak-koreai katona a tűzszüneti vonalon, a világ legszigorúbban őrzött határán át. Az 1950–53-as koreai háborút csak tűzszüneti megállapodással zárták le, békeszerződéssel nem, a két országot csak demarkációs vonal és egy vele párhuzamosan kialakított demilitarizált övezet választja el. Az áthatolást mindkét oldalon sűrűn őrt álló katonák, szögesdrót kerítés és aknák teszik szinte lehetetlenné. Noha évente több mint ezer észak-koreai szökik Dél-Koreába, túlnyomó többségük Kínán keresztül érkezik. A demilitarizált övezeten keresztül legutóbb 2015 júniusában sikerült átszöknie egy észak-koreainak.

A most átszökő katona fegyvertelen volt, és nem lőttek utána. Már fényes nappal volt, amikor átért. Kihallgatása folyamatban van – közölte a dél-koreai vezérkar.

A legmagasabb rangú észak-koreai, aki Dél-Koreába szökött, Tae Jong Ho, az ország londoni nagykövetségének első beosztottja volt, de ő a brit fővárosból utazott Szöulba a családjával együtt idén augusztusban.