A világ legritkább madarát látták Cipruson

Fotó: Getty Images/iStockphoto / Carlos Restrepo

-

Annyira ritka, hogy lehet, csak egy van belőle. Ami ennél ritkább az nem is létezik. A fekete flamingó az albinizmus ellentétében szenved: tele van festékanyaggal.


A madár csaknem teljesen fekete, csak a farrészén visel egy nyaláb fehér tollat. A kutatók szerint melanizmus miatt fekete, egy olyan genetikai állapot következtében, ami miatt nagyon sok sötét festékanyag, melanin termelődik a szervezetében a rózsaszín festék helyett. A melanisztikus állatok az albínók ellentétei.


A fekete flamingót szerda reggel észlelték a sós vizű Akrotiri-, más néven Limasszoli-tó partján a, a sziget déli részén. Még délután is a többi, rózsaszín társával együtt kutatott élelem után a tóparton.

Eddig egyetlen alkalommal láttak fekete flamingót, 2014-ben Izraelben, azonban ciprusi ökológusok szerint lehetséges, hogy ugyanaz a költöző madár tűnt fel most a földközi-tengeri szigetországban.

A fekete flamingóval ellentétben, rózsaszínből van bőven a környéken: az Akrotiri-tó partján évente mintegy 20 ezeren szállnak le.