A világ legnagyobb szupernóváját fedezték fel a csillagászok

Fotó: AFP / M.Kornmesser / AFP / M.Kornmesser

-

A csillag halála 200-szor nagyobb robbanást okozott, mint egy átlagos szupernóva, és 570 milliárdszor fényesebb volt a mi Napunknál – ezzel könnyen pályázhat a valaha regisztrált legnagyobb szupernóva címre.


A jelenséget már júniusban észrevették a csillagászok, azonban az még mindig hatalmas mennyiségű energiát sugároz magából. A kutatók szerint a robbanás erejét egy magnetar nevű, igen sűrű és mágneses égitest erősítette fel – írja a BBC.


Ez az égitest durván egy nagyváros méretével ér fel, viszont nagyon sűrű, és megközelítően másodpercenkénti ezres fordulatszámon forog. Ahogy a forgása lassul, a felszabaduló energiát kisugározza a korábban szétlövellt gáz- és porhalmazba.

Christopher Kochanek professzor, az egyik kutató így foglalta össze a jelenséget: „A lényeg, hogy ez a valami középen rendkívül kompakt, tömege nagyjából a Napnak felel meg. A körülötte levő hulladék, ahova az energiát leadja, 5-6 Nap tömegű lehet, és durván 10 000 kilométer/óra sebességgel tágul. Minél tovább tud energiát leadni a táguló anyagba, annál tovább tart a szupernóva.”

A felrobbanó csillag eleve hatalmas lehetett, a Napnál akár 100-szor nagyobb, és 3,8 milliárd fényévnyire volt tőlünk. Halálakor azonban feltehetőleg nem volt sokkal nagyobb a Földnél, felszíni hőmérséklete viszont a 100 000 Celsius-fokot is megközelíthette.