A világ legnagyobb marhaságával is érdemes foglalkozni

Fotó: AFP / ANDREAS SOLARO

-

A rendes, magyarázatra nem szoruló nevét még keresi a maker mozgalom, de szerethető termékei már vannak. Önfenntartó hobbikat, szekrényben nevelt biosalátát, kutyakövető kütyüt és robotok játszotta drum and basst is láttunk Rómában.


Valahol az Ezermester magazinon – még létezik! – és az otthon összerakott lapra szerelt bútoron túl, viszont még bőven a startup versenyeken innen van egy érdekes közösség. Jobb név híján egyelőre makernek nevezik magukat, ami, ha elég távolról nézzük, lehetne barkácsoló, de valójában ég és föld a különbség. Október végén a római Maker Faire szakkiállításon és vásáron próbáltam meg kideríteni, mi ez az egész.


Az „emberek kifizetődő hobbikkal”-jelenség nem új dolog. Claude Shannon, amerikai matematikus és az informatika egyik nem eléggé ünnepelt apja például legendásan vállalkozást – de legalábbis pénzforrást – tudott csinálni majdnem minden kedvteléséből. Pedig messze nem csak számítógépekkel foglalkozott, hanem zsonglőrködött és értelmetlen gépeket is épített. A világ jobb technológiai múzeumaiban kapható, önmagát kikapcsoló értelmetlen masina (Ultimate Machine) is az ő találmánya.Shannon azért is illik a lassan túl hosszúra nyúló magyarázkodásba, mert az Ultimate Machine a mai napig maker oldalak egyik sikerterméke. Le lehet tölteni a 3D-nyomtatást, lézervágást, forrasztást segítő fájlokat, megrendelhetjük összeszerelhető kitben, de ha lusták vagyunk, akár készen is kiszállítják. A világ legértelmetlenebb gépe persze eléggé kocka poén, ettől még lehetne unalmas férfiklub az egész.


Big Delta 12m, a világ legnagyobb 3D-nyomtatója


Nézzen a lába elé, ott vannak a gyerekek

A római szakkiállítással kapcsolatban voltak két olyan előítéletem, amely az első percben látványosan összeomlott. Nem az informatikában dolgozó fekete pólós férfiak uralták a terepet, voltak családok, furcsa művészek, tetovált csajok, robottal szaladgáló gyerekek, kintornát hackelő zenészek. Őrületesen sokféle volt a társaság, és a többség a furcsa hobbiját, a valami pénzt termelő munka mellett tartott projektjét hozta ki.

A másik előítélet az volt, hogy egy vidéki lagzit idéző sátorban száz ember mutatja majd meg egymásnak a 3D-nyomtatóját, és ezzel vége is a programnak. Ehhez képest a rendezvény ellepte a római Sapienzia egyetem összes szabad terét, az előre megvett jeggyel nem rendelkezők pedig húsz percet állhattak sorba a fentebb már emlegetett tetovált kintornásokkal és robotos művészekkel együtt.


One Love Machine Band


A One Love Machine Band emberi tagját adó Kolja Kuglernél jobb címerfigura nem is kell a mozgalomnak. A mozgó robotokat formázó szobrairól – kikérte magának, hogy csak úgy lerobotozzam ezeket – emberként beszélő berlini művész véletlenül lett robotzenész. Egy szemetet újrahasznosító projektje során bukkant rá egy olyan motoralkatrészre, ami szinte arcot formázott. Az archoz aztán koponya, a koponyához pedig test készült. Mára van gitáros és dobos robot is, síphangú vasmadarakkal megrakott fa, és Kugler nagyon tervezi egy billentyűs beállítását is. A banda ráadásul fellépéseivel fenntartja magát – már nem drága hobbi, hanem kifizetődő időtöltés az építgetés.

Egyedül a 3D-nyomtatókkal nem lőttem teljesen mellé, most már álmomból felkeltve is fel tudok sorolni nagyjából egy tucatnyi európai céget, amely nyomtatót gyárt, kitet árul, vagy olyan vezérlőelektronikát, amelyből bárki tud nyomtatót építeni, ha van egy-két üres hete. És ezzel el is érkeztünk a megfoghatatlan makerséghez. Kell hozzá jó nagy adag szabadidő, de legalább annyira kell hozzá vállalkozó szellem is. A barkácsoló embert az különbözteti meg a makertől, hogy az utóbbi, ha elég pozitív impulzus éri, épít majd egy vállalkozást a hobbijából, még akkor is, ha a világ legnagyobb marhaságával foglalkozik. Bátran higgyék el, láttam egy standot, ahol titán kutyaékszereket lehetett venni.


Értelmetlen, de szép dizájntárgy: újrahasznosított dugattyúból készült mobiltartó


Minden egy bankkártyányi lapkával kezdődött

A maker közösség elég nagy ahhoz, hogy sok-sok egyedi ötlet mellett legyenek jól felismerhető trendek. Az például biztos, hogy a Massimo Banzi által 2005-ben bemutatott Arduino mikrovezérlő befutotta a pályáját. Az összes hétköznapi eszközünknél lassabb, viszont a programozható áramkörre egy teljes ipar épült tíz év alatt: kiegészítők ezreit lehet megvenni a wifitől az elektromos nedvességmérőig. Az előbbivel tudja használni a hálózatot az áramkör, az utóbbival meg sikítani kezd a filodendron a sarokban, ha régen nem locsoltuk meg. Ehhez persze programozni is kell, forrasztani is kell, de tudással tele az internet. Ha egyedi elektronikát akarnak építeni – és miért ne akarnának –, az Ardunio a megoldás. Vagy a lapka milliónyi klónja, mert persze mások gyártottak ipari rendszerekbe szánt (Industrino), otthoni riasztóépítésre szolgáló (Alarmino) vagy mérnökök oktatására kitalált (Oktopod) verziókat is.


Maker Faire Rome, Róma

Gördeszka fenyőtűből


Eggyel érdekesebb viszont, hogy a makerek a mezőgazdaságot és az ételkészítést is célba vették, ráadásul egészen elképesztő módokon. A technológusok a zárt szekrényben, mikrokontrollerrel és szenzorokkal beállított környezetben végzett növénytermesztést kutatják. Legalább három csapat mutatott be steril körülmények között, ledfény alatt nagyon tudományosan létrehozott biosalátát. Ezzel szemben a MyHelio nevű rendkívül civil, gyerekestül érkező csapat egy egyszerűen, otthon megépíthető, napenergiával működő sütőt hozott, amelyhez csak rétegelt lemez és valami tükröző fólia kell, és máris felfűthető 300 fokra. Ha télen elkezdik megépíteni, nyárra már süthetnek benne.


Nagyon sok biciklire épülő vagy a bicikli újrafeltalálásával foglalkozó projektet is lehetett látni. A Maker Faire tanulsága szerint kerékpárt lehet csinálni fából, bambuszból, de ha a valódi versenybringák súlyát akarjuk elérni, akkor a rétegelt fa-szénszálas műanyag kompozit a legjobb irány. És ha már nekikezdtünk a tuningolásnak, ugyan rakjunk a gép elejére egy az utat figyelő, radarszerű eszközt, amely jelzi a kátyúkat.


Maker Faire Rome, Róma

Számtalan kerékpáros projekt volt a kiállításon


Minden várost megszálltak

Az óriási méret és a tényleg ezernyi projekt ellenére a római Maker Faire résztvevői túlnyomórészt olaszok voltak. A holland Dutch Innovation Factory hozott néhány jópofa projektet, köztük egy ejtőernyőzés-szimulátort, a kínai kötődésű Seeed Studio emberei pedig féltucat csodálatos, megépíthető kütyüvel rukkoltak elő – köztük egy barkácsdrónnal is –, de ők voltak a kivétel.


Maker Faire Rome, Róma

Az ejtőernyős-szimulátornak nagy sikere volt


Kiderült viszont, hogy minden magára valamit adó olasz városnak és egyetemnek van fablabja, makerspace vagy más olyan helye, amely valami havidíjért cserébe kiszolgálja a makereket. A helyek egyszerre szolgálnak kapcsolódási pontként, mint egy hagyományos klub, és segítik a spórolást: nem kell minden tagnak megvenni a jó minőségű, de méregdrága 3D-printert, lézervágót, számítógép vezérelte marót vagy mondjuk egy programozható varrógépet. Ott van minden a klubban, a tudással együtt. A Fablab Pesaro egészen ügyesnek tűnő kutyakövető kütyüvel jelentkezett, a torinóiak fával és elektronikával dolgoznak ügyesen, a legszeretnivalóbb csapat pedig a mechanikus zeneszerszámokat gyártó Ammilab, amely lyukkártyát és midifájlt is olvasó kintornát hozott Rómába.Ha valamit, akkor az olaszok technológiához és jövőhöz való hozzáállását mindenképpen le kellene koppintanunk valahogyan. Nem lesz egyszerű – már a futurizmust is ott találták ki –, de az mégsem állapot, hogy az egyetlen magyar projekt Rómában Torma László ülőből álló asztallá alakítható Springlift nevű bútora volt.

A Springlift egynek remek, de még tucatnyi ilyesmi kellene. És persze műhely a Miskolci Egyetemre, fablab Veszprémbe, és a többi. Annál is inkább, mert a Seeed standjánál már osztogatták szórólapokat a jövő évi sendzseni Maker Faire-re. Sendzsen pedig az a kínai város, ahol a világ összes márkás elektronikai terméke mellett a cigidoboz alakú telefont és a filléres vicces drónt is gyártják. A kézműves, de legalábbis kisipari elektronika biztosan el fogja lepni a világot.


Springlift - Gif

Springlift