A világ legnagyobb légpárnás hadihajója ólálkodik a Krímnél

-

Ezer tonnát nyom, száz kilométer per órával képes száguldani, tele van rakétákkal és haditengerészekkel. Az orosz flotta Samum légpárnását a Krím félsziget környékén fotózták le.


Az oroszok légpárnás gépszörnye a szevasztopoli öböl egyik eldugottabb mellékcsatornában várja a parancsokat. A fotókat a napokban közölte a New York Times az ukrán válsággal kapcsán, bemutatva, hogy milyen haderőket vezényeltek az oroszok a környékre. Ezeken a felvételeken szúrták ki, hogy a 2000-ben tengerre bocsátott Samum is megérkezett Szevasztopolhoz. A Bora-osztályba  tartozó rakétás gyorsnaszád elsődleges feladata a tengeri ütközetekben az ellenséges hajók kiiktatása, valamint a deszantegységek tűztámogatása a part menti területeken folytatott hadműveletek folyamán. A Wikipedia vonatkozó szócikke szerint a Samum a világ legnagyobb katonai légpárnása. A gép nem apró: 64 méter hosszú, szélessége pedig 19 méter. Egy rendes méretű focipályára ötöt lehetne felzsúfolni.


A Samum


A Samum rakétás korvett kettős hajóteste egy merev oldalfalú légpárnás, ahol a haladási sebesség által keltett beáramló levegő kiemeli a hajót a vízből. A kettős hajótest merev szoknyaként funkcionál, a kiemelkedő hajótest közegellenállása pedig értelemszerűen jóval kisebb, ezért a Samum képes  akár az óránkénti 105 kilométeres sebességet is elérni. A hajó négy dízel meghajtású generátorának teljesítménye meghaladja húszezer lóerőt. Összevetésül, ez annyi mint 833 kispolszki teljesítménye. És még a kispolák javára csaltunk. Az 1000 tonna súlyú, 64 méter hosszú, 18 méter széles korvett fedélzetén 68 főnyi személyzet telejsít szolgálatot harci szituációkban, békeidőben csupán 31-en szolgálnak rajta. A Samust nyolc Moszkító típusú rakétával szerelték fel, amelyek tengeri és szárazföldi célpontok ellen egyaránt bevethetőek. Ezen felül 20 légvédelmi rakéta, és két rendkívül nagy teljesítményű automata gépágyú (AK-630) is az megtalálható rajta. Utóbbiak percenként 6000 lövedéket lőnek ki.