A világ legnagyobb kupolája zárja le 100 évre Csernobilt

Forrás: Fotó: Europress/AFP/Alexei Furman

-

A csernobili baleset miatt több százszor annyi radioaktív szennyeződés jutott a levegőbe, mint amikor Hirosimára és Nagaszakira dobtak le atombombákat.


Befejeződött az új acélszarkofág építése a világ legsúlyosabb nukleáris szerencsétlenségének helyszínén, a csernobili atomerőműben. Az árkád formájú szerkezet 36 ezer tonnát nyom, 110 méter hosszú, 257 méter széles és 105 méter magas, a világ legnagyobb mozgatható kupolája.

A szerkezet megépítése 1,5 milliárd euróba került, és várhatóan 100 éven át nyújt majd védelmet a radioaktív sugárzás ellen. Az ukrán környezetvédelmi minisztérium szerint a munkálatok várhatóan négy napon át tartanak. Az építményt 327 méterrel kell odébb helyezni, hogy teljesen befedje a sérült négyes energiablokkot.


Akár 100 évet is nyerhetünk


A katasztrófa 1986. április 26-ra virradó éjszaka következett be a Szovjetunióhoz tartozó Ukrán SZSZK területén. A Kijevtől alig 100 kilométerre fekvő csernobili erőmű negyedik blokkjában egy kísérlet miatt történt a robbanás.

A robbanásban megsemmisült a reaktor aktív övezete, a levegőbe – egyes adatok szerint – radioaktív anyagok tonnái kerültek, és sugárfelhő borította be Európa nagy részét. A baleset miatt egyes becslések szerint több százszor annyi radioaktív szennyeződés jutott a levegőbe, mint a második világháborúban Hirosimára és Nagaszakira ledobott atombombák következtében.

A sérült blokk fölé egy átmeneti vasbeton szarkofágot emeltek, amelynek állapota folyamatosan romlott, repedések keletkeztek rajta. A munkálatok 2011 áprilisában kezdődtek, Ukrajna az elmúlt években jelentős támogatásokat kapott az Európai Uniótól, a Európai Fejlesztési és Újjáépítési Banktól (EBRD), európai országoktól, továbbá Oroszországtól, az Egyesült Államoktól, Kanadától és Japántól is.