A világ legnagyobb digitális kameráját építik Amerikában

Fotó: Flickr CC-BY / Steve Jurvetson

-

Ezerötszáz tévé kellene, ha teljes méretben meg akarnánk nézni egy képét.


Olyan felbontású kamerát építenek a Large Synoptic Survey Telescope (LSST) számára, aminek csodájára járhat a világ - írja a Geek.com. A kamera 3.2 gigapixeles felbontásra lesz képes, amit úgy a legegyszerűbb elképzelni, hogy a készülő képhez 1500 lapos tévéből kellene kijelzőt építeni, hogy teljes méreten meg tudjuk nézni. Ennek megfelelően a kamera sem lesz nyakba vehető méretű: ha melléparkolunk majd egy Trabantot, nem biztos, hogy a kocsi fog nagyobbnak tűnni. A rendszer súlya pedig 3 tonnánál is több lesz.


Az LSST-t felszerelik automata szűrőcserélő rendszerrel is. Ez az érzékelő elé tud különböző színszűrőket beemelni. A funkció lényege, hogy a fény több tartományában gyűjtsön adatokat a teleszkóp.A kamerát Chilében fogják telepíteni. Az LSST fő tükörrendszere már kész van és le is szállították - hat év csiszolás után - a 2600 méteren fekvő obszervatóriumba. A legnagyobb eleme a 8.4 méter átmérőjű fő tükör.


A kamerához szükséges lencsék viszont még nem készültek el, a kamera tervére csak augusztus 31-én bólintott rá a számlát fizető Energetikai Minisztérium. Több amerikai nemzeti laboratórium részvételével indul meg a rekorder kamera gyártása. A jelenlegi állás szerint 2022-re lehet üzemképes az LSST.