A világ legismertebb történelmi városát bombázták az oroszok

Fotó: MTI/EPA / Juszef Badavi

-

Lehet találgatni, az iszlamista fegyveresek vagy az orosz harci gépek rombolják le teljesen az ókori várost, Palmürát.


Orosz harci gépek először bombázták az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet állásait a szíriai Palmüra ókori romváros közelében – közölte a szíriai állami televízió kedden. A bombázásról az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) londoni székhelyű emigráns szíriai szervezet is beszámolt. Az OSDH szerint az orosz repülőgépek legalább harminc támadást intéztek a dzsihadista csoport állásai ellen. A támadásokban 15 harcos vesztette életét.

Az elmúlt huszonnégy órában harmincnégy légicsapást hajtott végre az orosz hadsereg – mondta Rámi Abder-Rahmán, az OSDH igazgatója.

Az orosz védelmi minisztérium cáfolta a szíriai állami televízió és az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) jelentéseit.

"Teljes hazugság a külföldi hírügynökségek minden olyan jelentése, amelyek szerint orosz repülőgépek légitámadásokat intéztek volna Palmüra ellen" - mondta Igor Konasenkov, az orosz védelmi minisztérium egyik szóvivője kedden Moszkvában. A szóvivő hangsúlyozta, hogy semmilyen lakott területet nem bombáznak, különösen nem építészeti műemlékeket.

Az Iszlám Állam májusban kerítette hatalmába Tadmur városát (ókori nevén Palmürát), miután a kormányerők ottani védelmi vonalai összeomlottak. A Tadmur szélén található ókori romváros a világ legismertebb történelmi helyszínei közé tartozik, és tartani lehet attól, hogy az iszlamista fegyveresek tejesen lerombolják, ahogy azt Irak jelentősebb régészeti helyszínével is tették. A Iszlám Állam fegyveresei vasárnap felrobbantottak egy diadalívet a romvárosban, és korábban két ókori templomot is megsemmisítettek.

Oroszország szerdán indította meg légitámadásait a négy éve háború sújtotta közel-keleti országban, hivatalosan az Iszlám Állam visszaszorításának céljával. Nyugati és helyi ellenzéki források azonban arról számoltak be, hogy több bevetés során nem a szélsőségeseket, hanem a nyugati támogatással bíró szíriai felkelőket bombázták. Washington és London attól tart, hogy Moszkvának inkább Bassár el-Aszad rezsimjének fenntartása áll az érdekében, mint a terroristák elleni harc.