A világ kétharmada még nem túlsúlyos és egy része éhezik is

Forrás: AFP

-

Naponta 800 millió ember fekszik le éhesen. Másutt a túlsúly gyilkol.


A világ népességének csaknem harmada elhízott vagy túlsúlyos, és egyre többen halnak bele a súlyfelesleg okozta egészségi problémákba – áll a New England Journal of Medicine folyóiratban közölt tanulmányban. 2015-ben csaknem négymillió ember halt meg szív- és érrendszeri betegségek, diabétesz, a rák egyes típusai, valamint a túlsúllyal összefüggő egyéb betegségek miatt. Ez azt jelenti, hogy 1990 óta 28 százalékkal nőtt a túlsúllyal kapcsolatos halálozások aránya.

A Washingtoni Egyetem egészségügyi központjának kutatói szerint 2015-ben 2,2 milliárd ember, vagyis a Föld lakosságának 30 százaléka küzdött súlyfelesleggel. Ebből majdnem 108 millió gyerek és több mint 600 millió felnőtt tartozott az elhízott kategóriába, ami azt jelenti, hogy a testtömegindexük meghaladta a 30-at.

A 195 országra kiterjedő és az 1980 és 2015 közötti 35 évet vizsgáló tanulmány szerint a halálozások több mint 60 százaléka az elhízottak csoportjában történt.

Az Egészségügyi Világszervezet, a WHO szerint az elhízottak aránya folyamatosan növekszik 1980 óta, több mint 70 országban megkétszereződött, a legmagasabb – majdnem 13 százalék – az USA-ban. Az elhízott felnőttek arányát tekintve Egyiptom vezet mintegy 35 százalékkal. Néhány országban – Algériában, Törökországban és Jordániában – a gyerekek körében gyorsabban növekszik az elhízottak aránya, mint a felnőtteknél.

Mindeközben csaknem 800 millió ember, köztük 300 millió gyerek fekszik le minden nap éhesen.

Elsősorban a helytelen étrend és a tétlen, ülő életmód miatt nő a túlsúlyosak száma. Az urbanizáció és a gazdasági fejlődés miatt a szegény országokban is egyre nő az elhízottak aránya. A lakosság maga mögött hagyja a tradicionális, zöldségekben gazdag ételeket és egyre inkább áttér a feldolgozott élelmiszerekre.

A londoni Overseas Development Institute Mexikóban, Brazíliában, Kínában, Dél-Koreában és Nagy-Britanniában végzett felmérése szerint a feldolgozott ételek – például a fagylaltok, hamburgerek, rágcsálnivalók és csokoládék – ára csökken 1990 óta, míg a friss gyümölcsöké és zöldségeké emelkedik.