A világ a magyar rendőrök ellen fordult

Fotó: VS.hu / Hirling Bálint

-

Bántalmazás, elfogadhatatlan lépések, brutalitás - nem kímélik most a magyar rendőröket a világsajtóban.


Súlyos állítások és bírálatok fogalmazódtak meg a rendőrség keddi és szerdai munkája kapcsán.


Az ENSZ-főtitkár a BBC-nek elfogadhatatlannak nevezte, hogy könnygázzal, vízágyúval oszlattak menekülteket a határon a magyar rendőrök.


Sokkoló volt látni, hogyan bántak velük. Ez elfogadhatatlan

- fogalmazott Ban Ki Mun. Az ENSZ menekültügyi főbiztosságának szóvivője nyomatékosította, hogy minden országot arra kérnek, hogy a nemzetközi és EU-s jog szerint járjon el a határai védelménél.Szintén a BBC idéz egy szemtanút: az iraki Amir Hassan úgy nyilatkozott: "Háborúk és erőszak elől menekültünk, nem számítottunk ilyen brutalitásra és embertelen bánásmódra Európa ellen".

A szerb állam is tiltakozott az eljárás ellen. Hasonlóan érvelt Valki László nemzetközi jogász is az Indexnek. A Twittert pedig elárasztották a könnygáztól síró gyerekek fotóját tartalmazó bejegyzések.Egy svájci csatorna riportere azt twittelte: gyerekekkel lévő emberek közé lőtt könnygázt a rendőrség.A német hadügyminiszter is elfogadhatatlannak nevezte a mai magyar fellépést, írta az Index. Ursula von der Leyent a CNN-en Christiane Amanpour interjúvolta meg, és rögtön az első kérdése a röszkei háborús jelenetekre vonatkozott. „Mi az Ön reakciója arra, amit Magyarország tesz a menekültekkel? Könnygázt vetnek be, gyakorlatilag harc van a határon.” A német hadügyminiszter azt mondta:


Ez nem elfogadható. És szembemegy az európai szabályainkkal.

A szerb állam televízió emellett azt állítja, hogy egy stábját bántalmazták a magyar rendőrök a határnál. Az operatőrt egy falhoz vágták és tonfával fejbe ütötték, majd eltörték a kameráját, és ugyanígy bántak a hangmérnökkel is, hiába mondták, hogy a szerb köztelevízió munkatársai. Egy harmadik újságírójuk pedig a karján sebesült meg. Azt is állítják, hogy a bántalmazás közben a magyar tévé egyik operatőre szidalmazta őket. A stábot a szabadkai kórházba vitték.

Könnyű fejsérülést szenvedett a magyar rendőrség ütéseitől Jacek Tacik lengyel televíziós riporter is, miközben a Röszke 2 határátkelőnél tudósított – adta hírül TVPInfo lengyel közszolgálati hírtelevízió szerda este. „A helyzet nyugodtnak tűnt, amikor hirtelen a magyar rendőrség a migránsok irányába indult, újságírókat is letarolva. Akkor néhány botütést kaptam” – írta le Tacik az esetet. Hozzátette, hogy a határ magyar oldalán orvosi segítséget kapott, és jól érzi magát. Hozzátette: a magyar rendőrök "csodálkoztak", amikor azt mondta nekik, hogy ők verték meg.

Ugyanakkor tény, hogy a menekültek ostromolták meg a határt, dobálták kővel és minden egyébbel a rendőröket. A menekültek a magyar kormány tájékoztatása szerint kisgyerekeket is átdobtak a kerítésen, vélhetően arra számítva, hogy a rendőrség megkönyörül a menekülteken és átengedi őket. Nem tette.


Kedden azzal vádolták a rendőrséget, hogy az AP hírügynökség munkatársának felvételeit törölték, miután az újságíró felvette, hogy egy menekültet rendőrkutya támadott meg. Azt is állítja egy nemzetközi civil segítő szervezet igazgatója, hogy a rendőrség disznóhúsos szendvicset adott a muszlim menekülteknek, majd a panaszukra cinikusan reagált.