A világ 600 legjobb egyeteme között a Semmelweis

Fotó: VS.hu / Kozma Zsuzsi

-


A magyar felsőoktatási intézmények közül hat került fel a világ 800 legjobb egyetemét tartalmazó, a londoni székhelyű Times Higher Education (THE) által publikált világrangsorra. Közülük a legjobb helyezést (a 200. hely után már csak ötvenes, illetve százas sávok következnek) a Semmelweis Egyetem érte el, mely eredményei alapján az 501–600. helyezés közötti sávban szerepel.

A Semmelweis Egyetem honlapján megjelent ismertető szerint a világrangsor öt fő terület mutatói alapján méri az intézményeket: oktatási környezet, kutatás, idézettség, ipari bevételek és nemzetközi orientáció. A legjobban ez utóbbiban szerepelt a Semmelweis Egyetem a külföldi hallgatók és oktatók arányának, valamint a nemzetközi együttműködésben születő publikációk kiemelkedő számának köszönhetően.


A magyar helyezések


A Times Higher Education rangsor összeállításához 1126 intézménytől gyűjtöttek adatokat, 11,3 millió tudományos dolgozatot vizsgáltak meg, és több mint 11 000 tudományos körben kiküldött kérdőívet elemeztek. A rangsor szerkesztője, Phil Baty elmondta: ez a 12. év, hogy összeállítják a THE-világrangsort, mely a világ legmagasabb presztízsű és legelismertebb rangsorai között van. Az oktatás, kutatás, tudástranszfer és nemzetköziség mérése szigorú standardokon alapul. „A Semmelweis Egyetem számára kiemelkedő eredmény, hogy bekerült a világ legjobb egyetemei közé az 501–600. helyen” – fogalmazott.

Összesen 345 európai egyetem került fel a listára, melynek első három helyezettje a California Institute of Technology, a University of Oxford és a Stanford University.


Az élboly