A világ 40 országa védekezik kerítéssel a migránsok ellen

Fotó: MTI / Máthé Zoltán

-

Az Economist térképe megmutatja, hogy a világon hol épül és hol áll már az illegális határátlépők ellen felhúzott kerítés. A berlini fal leomlása óta negyven ország állított határzárat 64 szomszédos országgal szemben.


A lap állítása szerint Európa jelenleg több mesterségesen kiépített határzárral rendelkezik, mint a hidegháború idején. A térképen jól látszik, hogy a spanyolok már 1993-ban és 1996-ban neki láttak felhúzni a kerítést a Marokkóból érkező migránsok és embercsempészek ellen. Végül a kerítésnek csak egy része készült el 2005-ben.


Görögország és Bulgária a törökországi bevándorlók megfékezése érdekében próbálkozott határzárral, a görögök 2012-ben végeztek a munkálatokkal, a bolgárok tavaly.


Pirossal a már elkészült kerítést, zölddel a tervezettet jelölik.


A kedden befejezett ideiglenes határzárral Magyarország a negyedik a sorban az európai országok között, de Lettország, Litvánia és Észtország is már bejelentették, hogy biztonsági okokból, Oroszországgal szemben kerítést fognak állítani.


A berlini fal leomlása óta a világon negyven ország állított határzárat 64 szomszédos országgal szemben. Ebből harminc ország a szeptember 11-i terrortámadást követően erősítette meg határát, 15 pedig idén döntött a határzár mellett.


Az összes közül – részben hatalmas kiterjedése miatt – Brazília igyekszik a legtöbb oldalról védeni magát. 2013-ban bejelentette, hogy a tíz szomszédos országával közös területén virtuális határzárat fog működtetni, azaz kerítés helyett drónok és szatellitek segítségével igyekszik majd gátat vetni a migrációnak és a csempészetnek.