A vidéki közgyűlés közben járt a NAV az ORÖ pesti székházában

Fotó: VS.hu / Zagyi Tibor

-

Miközben az Országos Roma Önkormányzat kihelyezett közgyűlést tart a Szabolcs megyei Kisvárdán, az adónyomozók iratokat foglaltak le pénteken reggel az Országos Roma Önkormányzat Dohány utcai székházában a szervezetnél zajló költségvetési csalás ügyével összefüggésben – értesült több forrásból a RomNet. A Hatósági intézkedés tényét a RomNet-nek a NAV bűnügyi szóvivője, Sárközi Alexandra alezredes is megerősítette, de közlése szerint házkutatást nem végeztek, „csak iratokat foglaltak le”.


A RomNet három, nem egyenruhát viselő embert látott iratmappákkal távozni az épületből. Beültek gépkocsijukba és elhajtottak. A hatósági intézkedés tényét az ORÖ több képviselője is megerősítette a RomNetnek vidékről, telefonon. Elmondásuk szerint a központi irodában dolgozó, illetve ott tartózkodó alkalmazottaktól értesültek a reggeli órákban kezdődött akcióról.

A NAV-osok távozása után az ORÖ épületéből kijött több dolgozó is, de nyilatkozni nem akartak, információt nem kívántak adni.

A NAV bűnügyi szóvivője annyit mondott el, hogy az ORÖ „Híd a munka világába” programmal kapcsolatban a Fővárosi Főügyészség rendelt el nyomozás költségvetési csalás gyanúja miatt, és a NAV Bűnügyi Főigazgatósága Központi Nyomozó Főosztályán zajlik a nyomozás. Az ügy ezen a héten érkezett meg a Főügyészségtől az adónyomozókhoz, így a nyomozásról nem tudnak közölni, annak határideje augusztus 4., de az szükség esetén hosszabbítható.

Az ORÖ Dohány utcai székháza pár napja ugyancsak gyanús dolgok miatt került szóba. A Romnet az Országos Roma Önkormányzat egyik lungo dromos, vidéki képviselőjének közlése alapján a héten adott hírt arról, hogy éjjel, titokban semmisítik meg az ORÖ dokumentumait és pénzügyi elszámolásinak adatait a szervezet Dohány utcai székházában.