A vezetés kudarca miatt zárják be a gödöllői gyárat

Fotó: MTI / Bruzák Noémi

-

Az izraeli Teva másfél évtizedes mélyponton van.


Az izraeli Teva vezetési kudarcok miatt kénytelen bezárni az infúziós szereket és vakcinákat gyártó magyarországi üzemét. Ötszáz dolgozót bocsátanak el – írja a Háárec. A lap szerint a Teva irányítási hibák miatt 14 éves mélyponton van, 34,6 milliárd dolláros (mintegy 9500 milliárd forint) pénzügyi tartozása van, és nem világos, hogy ezt képes lesz-e törleszteni, s mindez azzal fenyegeti, hogy elveszítheti önállóságát.

A legnagyobb tévedés az Actavis Generics felvásárlása volt 38,3 milliárd dollárért 2016 augusztusában. A generikus gyógyszerek piacán egyre fokozódott a verseny, és csökkentek az árak. Kisebb kudarcok is voltak, például a mexikói Rimsa megvétele 2016. márciusban 2,3 milliárd dollárért.

A Teva 2012-ben vásárolta meg gödöllői üzemét, amelytől megválik, noha összesen 110 millió dollárt fektetett bele. A vállalkozás az USA élelmiszer- és gyógyszer-biztonsági hivatala időszakos vizsgálatai miatt bukott meg, miután 2016-ban az FDA gyártási előírások megszegése miatt két antibiotikum kivételével megtiltotta a gödöllői Teva-gyárban készült gyógyszerek importját.

A Teva kedvezmények felajánlását tervezi az idő előtti nyugdíjba vonulást vállaló dolgozóknak. A cég 80 millió dollárt már törölt a magyar befektetés miatt könyveiből, s bár több tízmilliót költött el sikertelenül a hibák kijavítására, további 87 millió dollárt lesz kénytelen leírni, ha nem talál vevőt a gyárra.

A magyar üzemben elbocsátandó ötszáz dolgozó mellett ötezren hagyták el a vállalatot 2016 augusztusában az Actavis Generics üzlet megkötése után, és így 2017 első negyedévének végén összesen 55 200 embert foglalkoztatott a cég.

A Háárec szerint aggodalomra ad okot a gyorsaság, amellyel a Teva a hibák nyomán lemondott a gödöllői gyárról, jóllehet a vállalat hatékonyság-növelő intézkedései alapján döntöttek a bezárás mellett.