A Veszprémet nem temeti maga alá a Déli Áramlat bedőlése

Fotó: Bongarts/Getty Images / Christof Koepsel

-

HÁTTÉR

A Gazprom annak ellenére finanszírozza tovább a SEHA Déli Áramlat Ligát, hogy a gázvezeték kivitelezését le kellett állítania. Így a legsikeresebb magyar férfi kézilabdacsapat, az MKB-MVM Veszprém továbbra is profitál a Gazprom olaj- és gázmillióiból.


A Veszprém a Délkelet-Európai Kézilabda Szövetség (SEHA) bajnokságában, a Gazprom által szponzorált Déli Áramlat Ligában (későbbiekben: SEHA Liga) szerepel – emellett a magyar bajnokság küzdelmeibe is bekapcsolódik a rájátszásban. Ez szakmailag és anyagi szempontból is hasznos, hiszen a jobb ellenfelek ellen jobban fejlődik a csapat, ráadásul többen kíváncsiak ezekre a meccsekre, és a szponzorok is inkább támogathatják a csapatot. (A SEHA Ligáról bővebben cikkünk második felében mesélünk.)

Ám a Déli Áramlat megvalósítását – amelyben Magyarország is részt vett volna – ellenzi az Európai Unió, Vlagyimir Putyin orosz elnök pedig egyelőre letett a kivitelezésről, az orosz állami többségi tulajdonú vállalat ezért alternatív megoldásokban gondolkodik. Így felmerülhet a kérdés: mi lesz a SEHA Ligával, mi lesz a Veszprémmel, amelynek a fehérorosz, bosnyák, horvát, szerb macedón és szlovák klubokat felsorakoztató Liga sem jelent kihívást, csupán az alapszakasz utolsó meccsén veszített.


Olajóriásból sportmágnás

A Gazprom tíz év alatt vált megkerülhetetlen szereplővé az európai sport világában. Az egész akkor kezdődött, amikor 2005-ben megvásárolták az addig középcsapatnak számító orosz futballklubot, a szentpétervári Zenitet. Az olajpénzekből való dőzsölés időszaka előtt csupán 1984-ből volt egy (szovjet) bajnoki címe a csapatnak, amely történetesen abban a városban működik, ahol a 2000 májusában – először – elnökké vált Vlagyimir Putyin született. Első reformjai között volt, hogy az orosz oligarchák elleni harc jegyében kirúgta az orosz állami többségi tulajdonban lévő energiavállalat vezetőit, és olyan embereket ültetett a Gazprom élére, akikkel még Szentpéterváron dolgozott együtt: Alekszej Millert és Dmitrij Medvegyevet. Utóbbi később Putyin miniszterelnöke, majd elnök is lett.

Miután Putyin a saját embereire bízta a Gazpromot, egyértelművé vált, hogy a rengeteg pénzzel rendelkező olajcég révén segítséget nyújt szülővárosa csapatának, a Zenitnek. A csapat szinte egyből sikeressé vált: 2007-ben már orosz bajnoki címet nyertek (ez 2010-ben és 2012-ben is sikerült), 2008-ban pedig összejött az első nemzetközi siker is, az UEFA Kupa-győzelem. Ma a Zenit a leggazdagabb orosz csapat, itt játszik az orosz ligában legtöbbet kereső focista is: Hulk évente 2,1 milliárd forintot visz haza.


Alekszej Miller és Vlagyimir Putyin


Nem csoda, hogy a Gazprom meglátta a sportban rejlő lehetőségeket: 2007-ben mezszponzori megállapodást kötöttek a gelsenkircheni Schalke 04-gyel is. Az első öt évben évente 25 millió eurót költöttek arra, hogy a cég logója virítson a mezeken – ebből évente egy topfocistát lehetett volna venni. Mára ez az összeg csökkent, de így is a gelsenkircheni alakulat a mezreklámból a Bayern után legjobban kereső Bundesliga-csapat, még ha ez az eredményeken nem is látszik. 2017-ig biztosan támogatják a német csapatot az oroszok.

2010-ben újabb klub lett a Gazprom-család tagja, igaz, ez nem a legsikeresebb sztorija az orosz állami vállalatnak. A belgrádi Crvena Zvezda (Vörös Csillag) mezszponzora lett a cég, amely az utánpótlásképzést is támogatta a csapatnál. Ennek ellenére az állami tulajdonban lévő klub komoly pénzügyi gondokkal küzd, a Gazprom meg is venné, de a szerb törvények szerint nem lehet privatizálni. Éppen ezért az is megeshet, hogy a legnépszerűbb szerb klubot a másodosztályba száműzik.


Nemcsak azért örülünk, hogy a klub főszponzorai vagyunk, mert ők nyerték meg a legtöbbször a szerb bajnokságot és kupát, hanem azért is, mert a Balkánon négymillió szenvedélyes Crvena Zvezda rajongó él.

Gazprom Football honlapMiután a Chelsea-tulajdonos Roman Abramovics eladta Szibnyeft nevű olajipari cégét a Gazpromnak, az orosz állami vállalat a londoni futballklubnak is pumpált pénzt, miután a Chelsea energiaszállító partnere lett 2012-ben. A klub reklámtábláin mindig ott virít a Gazprom logója, igaz, a szerződés elvileg idén lejár.És itt még mindig nincs megállás: az energiaipari óriás ugyanis 2012 óta a Bajnokok Ligája, 2013-ban kötött szerződés értelmében 2015-től a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) hivatalos partnere. Előbbi esetben is idén jár le a szerződés, de valószínűleg megújítják. Utóbbi kapcsolatot pedig annak ellenére fenntartja a Gazprom, hogy a FIFA sorozatos korrupciós botrányai miatt a stratégiai partnerek sorra mondták fel a szerződéseket.

A Gazprom persze nem csak fociban utazik: a 2018-as oroszországi világbajnokságra például a szocsi téli olimpiával készült fel a vállalat. A kelet-oroszországi városba gázvezetéket vezettek, emellett felépítették az olimpiai falut, egy turistaközpontot, valamint a biatlon és síkomplexumot. A Gazprom által felhúzott létesítmények az olimpia után az orosz sportolók edzőtáboraként szolgál. A cég emellett atlétikai csarnokot épített Szentpéterváron, korábban támogatta a Nemzetközi Cselgáncs Szövetséget (Putyin elnök maga is nagy judós), a Katyusa nevű kerékpárcsapat pedig nem létezne nélkülük.


Friendly match Schalke 04 v Zenith St.Petersburg


És akkor ott van még a SEHA Liga

A fentiekből kiderül, hogy – több más céghez hasonlóan – a sportot afféle propagandaeszköznek használja a Gazprom: így próbál magáról jó képet kialakítani Európában és a világon. A SEHA Déli Áramlat Ligát is ilyen célok miatt szponzorálják, jelen pillanatban 2 macedón, 2 horvát, 2 szerb, 1 bosnyák, 1 szlovák, 1 belarusz és 1 magyar csapat játszik benne. Az érintett országok közül Szerbián és Magyarországon áthaladt volna a Déli Áramlat, míg Macedónia, Bosznia-Hercegovina, Horvátország, és Szlovákia ezek szomszédai, így közvetve lehettek volna érintettek. Így nem meglepő, hogy a ligában a Gazprom fizet szinte mindent: a bírói díjaktól kezdve az összes utazással és szállással kapcsolatos költségeken át a pénzdíjakig – legalábbis a Handball-World.com szerint.

A MOL-Pick Szeged azonban ezt másképp tudja. A klubnál is felmerült, hogy csatlakozzanak a SEHA Ligához, ám zágrábi tárgyalásaik során a liga vezetői szembesítették őket azzal, hogy a korábbi nevezési díj többszörösét, több százezer eurót (100 ezer euró=30,3 millió forintot) kell befizetni az induláshoz. Emellett a tévés közvetítési jogdíjakra is igényt tartott volna a SEHA Liga. „Amennyiben elfogadjuk a SEHA Liga feltételeit, akkor az közel dupla bérlet- és jegyárakat eredményezett volna, ami a részünkről felvállalhatatlan” – nyilatkozta tavaly júniusban dr. Szűcs Ernő Péter, a Pick Kézilabda Zrt. igazgatóság elnöke. Három szlovén klub – a Gorenje Velenje, a Celje és a Maribor – szintén a nevezési díjat – évi 150 ezer euróról azaz 45,5 millió forintról beszéltek – tartotta magasnak, így elálltak indulási szándékuktól. Ezek alapján úgy tűnik, hogy a MKB-MVM Veszprém is minimum 45 milliót fizetett a SEHA Ligának az indulásért. Erről a klubot is megkérdeztük, de nem kaptunk választ.

Ugyanakkor felmerül a kérdés, hogy ha nem lesz Déli Áramlat, akkor vajon milyen érdeke fűződik ahhoz a Gazpromnak, hogy továbbra is szponzorálja a SEHA Ligát? Nem lenne ésszerűbb sóval behinteni a bajnokságot és máshol elkölteni a sportra szánt összegeket? Egyébként is: a Gazprom profitja 2014 második felében erősen megzuhant, és ez a folyamat folytatódhat a rubelválság, valamint az olajárcsökkenés miatt. Biztos, hogy annyi pénzt szeretne költeni a Gazprom sportra, mint eddig?


Momir Ilic, MKB-MVM Veszprém


Marad minden a régiben

Ezeket a kérdéseket feltettük az energiaipari vállalatnak is, amelynek egyik sajtósa, Olga Morjeva készséggel állt rendelkezésünkre. Kérdésünkre azt írta, hogy a Gazprom – hasonlóan más nagyvállalatokhoz – igyekszik optimalizálni a kiadásait, figyelembe véve az árfolyamviszonyokat. Ez azonban a sportszponzorációs kiadásaikat nem érinti, a már élő szerződéseiken nem módosítanak.

A SEHA Ligával kapcsolatos kérdésünkre ezt válaszolta Morjeva:


A Déli Áramlat kivitelezésének leállítása nem jelenti azt, hogy nem finanszírozzuk tovább a SEHA projektet. A liga a Gazprom–SEHA nevet viseli, a szponzorszerződésünk is érintetlen marad.

Europe Fears Cuts In Natural Gas From Russia


A Gazprom és Magyarország

  • Magyarországra és azon keresztül Nyugatra a Gazprom szállítja a gázt – ez a kapcsolat a Putyin-látogatás során aláírt szerződések értelmében sokáig fennmarad.
  • Ennek fenntartásáért a Panrusgáz felel, amelynek ötven százalékos tulajdonrészét februárban vásárolta meg az állami kézben lévő Magyar Villamosművek Zrt. (MVM), a Veszprém egyik szponzora. A cég másik fele a Gazprom tulajdonában van.
  • Az orosz elnök többször elmondta már, hogy egyelőre letettek a Déli Áramlatról, de egy alternatív Török Áramlat kiépítését is tervezik. Ebben segítséget nyújthat a Déli Áramlat Magyarország Zrt., amelyben a Gazprom is benne van.
  • A Gazprom Nyefty szerb leányvállalata révén ötven százalékos részesedést szerzett 2014 áprilisában a RAG Khina Kft.-ben, amelynek szénhidrogén-kutatási jogosultsága van Magyarországon.
  • Az orosz energiaipari vállalat érdeklődik a Mol horvátországi érdekeltsége, az INA iránt is.
  • Emellett érdemes megemlíteni, hogy a Gazprom és a Gazprombank kilencvenes évekbeli magyarországi képviselője, Megdet Rahimkulov máig több magyar cégben is tulajdonos (pl. OTP) – ezek némelyikében akár a Gazprom is csendestárs lehet.


Nagy László, MKB-MVM Veszprém


Nem volt készséges a Veszprém

Szerettük volna megtudni, mekkora összeget kap az MKB-MVM Veszprém a SEHA Ligától (azaz közvetve a Gazpromtól) arra, hogy megrendezze a bajnokság hatos döntőjét. Éppen ezért a SEHA Ligához fordultunk, amelynek zágrábi központjában olvasták levelünket, de választ nem kaptunk rá.

Ezt követően az MKB-MVM Veszprémnél próbálkoztunk, amelynek honlapjáról kiderült: a háromnapos rendezvény első napjára 1500-1600 forintért, a második napra 3500-3800 forintért, a döntőt is magában foglaló napra pedig 5000-5400 forintért lehet jegyet váltani. Szerettük volna megtudni, mennyit kap a Veszprém a rendezésért.

Az MKB-MVM Veszprémet üzemeltető MKB Veszprém Kézilabda Zrt. cégvezetője, Sevinger Zsolt László a VS.hu-nak elmondta: nem nyilatkozik, de kérdésünket továbbítja az illetékeseknek. A válaszra több mint egy hete várunk.