A Veszprém „szétvédekezte” a Flensburgot

Fotó: MTI / Kovács Anikó

-

A magyar bajnok parádés védekezéssel, szinte végig vezetve 28-24-re győzte le német gárdát. Ilics elől, a két kapus, MIkler és Alilovic hátul remekelt. De az egész csapat nagyszerűen küzdött, Javier Sabaté pedig kifejezetten jól irányított a veszprémi kispadon.


A veszprémi csapatot először irányította vezetőedzőként Javier Sabaté, aki a hétfőn menesztett Carlos Ortega helyét foglalhatta el a kispadon. A veszprémi szurkolók a mérkőzés elején egy transzparenssel és nevének hangos skandálásával köszönték meg az elküldött spanyol edző munkáját.

A Flensburg szétfutotta a Paris Saint-Germaint, és 39-32-re nyert az 1. fordulóban, miközben a Veszprém – meglepetésre – csak 27-27-es döntetlent ért el a Wisla Plock vendégeként. A német csapat egy skandináv vegyes válogatott.. a Veszprémben nevezett keretbe csupán egy német játékos fért be.


Aron Palmarsson és Nagy László (19) is remekelt a mérkőzésen


Ami nem akadályozta meg őket, hogy az első percekben félelmetesen gyorsan kézilabdázzanak, és 5-4-ig – ha csak egy-egy góllal is de – folyamatosan ők vezessenek, nem egyszer 4-5 másodperc alatt végigvitt támadásokkal. Aztán jött egy kiállítás, és egy Momir Ilics-hétméteres, amivel egyenlítettek a bakonyiak, majd Aaron Palmarsson góljával a 9. percben 6-5-nél átvette a vezetést is az MKB-Veszrpém. Az előző BL ezüstérmese ekkor elkapta a fonalat, Nagy László és Iváncsik Gergő is betalált, Ilics meglőtte első akciógólját, és 5-4 után egy egy 6-1-es sorozatot produkált a Veszprém, amihez Mikler Roland is hozzátette a maga részét a kapuban. A hazaiak lendületét időkéréssel próbálta megtörni a Flensburg.


A Veszprém nem csak támadásban volt határozott, hanem védekezésben is, a kezdeti bizonytalanság után ekkor már jól rendeződtek vissza,nem hagyták, hogy lerohanja őket a Flensburg. Mikler ráadásul kifogta a szinte soha nem hibázó Eggert szélső kísérletét, majd Glandorfot is megfékezte egy átlövés után. Közben elől Andreas Nilsson, Nagy és Lékai Máté is bevette a németek kapuját. A 22. percben először vezetett öt góllal a Veszprém 14-9-re. Eggert hetese után Sabaté érezte úgy, hogy ráfér Nagy Lászlóékra egy kis pihenést, és időt is kért.

Annyira nem tett jót a csapatnak ez a rövid szünet, a félidő vége ugyanis egyértelműen a vendégeké volt, akik elkezdték sokkal agresszívebben támadni a veszprémi védelmet, és ennek eredményeként a szünetre csak gól maradt a veszprémiek előnye – 15-14-es hazai vezetéssel mehettek a csapatok az öltözőbe.


Mikler Roland az első félidőben parádézott a veszprémi kapuban


A második félidőt úgy kezdte a Veszprém, ahogy az elsőt a 22. percben abbahagyta, sorozatban három gólt lőtt, majd Nagy Lászlóról kiállították Karlssont, amit nem sikerült kihasználni. A németek nem hagyták magukat leszakítani, de Zeitz a jó védekezés mellett végre be is talált, és ugyanígy tett Nilsson is, így a magyar bajnok tartotta a 2-3 gólos vezetést. Pedig közben Nagy a padon ült a kezét fájlalva – Karlsson keménykedése nem múlt el nyom nélkül.

A 48. percben csak feljött egy gólra a Flensburg, amire Zeitz válaszolt egy hatalmas átlövésgóllal, majd Palmarsson halászott le egy labdát a hazaiak hatosán. Az utolsó 10 perc Ilics hetesével és Lauge válaszával kezdődött, majd Godfridsson megint egy gólra hozta föl a Flensburgot. A veszprémi közönség „Álljatok föl!” kórussal biztatta azokat, akik esetleg még ültek volna, illetve talán a csapatnak is üzentek, nehogy összeroskadjanak. Eközben Nagy egy jeges tömlővel a kezén ült a kispadon. A klub tájékoztatása szerint az átlövő kézfejében eltört egy csont, és négy-hat hét kihagyás vár rá. Palmarsson előbb lőtt egy gólt onnan, ahonnan Nagy szokott, majd kiállították, viszont a szabálytalanságért megítélt hetest Alilovic kivédte! Majd Glandorf lövését is megfogta a horvát kapus.


Andreas Nilsson védekezésben és támadásban is kivette a részét a munkából


Ilics góllal hálálta meg, hogy hátul is rend van, az 55. percben már a 9. gólját lőtte. Alilovic sem akart lemaradni a szerb átlövőtől, most Godfriedsson lövését fogta meg, amire meg Zeitz válaszolt – négy perccel a vége előtt 27-23 a Veszprémnek. A Flensburg időt kért, de ez sem segített rajtuk, mert Alilovic nem esett ki a ritmusból. Az utolsó két perc bakonyi időkéréssel indult, amikor Sabaté elmondta, hogy ne kapjon a csapat kiállítást, és nem kell már rohanni. Zeitz kiharcolt egy újabb hetest, amit Ilics hiába lőtt be, mert nem adták meg. De különösebb izgalomra így sem volt ok, ilyen meccseket már nem veszít el ez a Veszprém. Pláne úgy, hogy a félelmetes Flensburg az utolsó nyolc percben egyetlen gólt tudott lőni.

A vége 28-24-es MKB Veszprém siker, amit olykor remek támadójátékkal, és végig fantasztikus védekezéssel harcolt ki a magyar bajnok.

MKB Veszprém – Flensburg Handewitt 28-24 (15-14)

Később:
Celje (szlovén)-HC Zagreb (horvát) 20.00
vasárnap:
PSG (francia)-Wisla Plock (lengyel) 17.00
THW Kiel (német)-Besiktas (török) 19.30
B csoport, 2. forduló:
Kielce (lengyel)-Montpellier (francia) 30-23 (12-11)
később:
Barcelona (spanyol)-Kristianstad (svéd) 18.50
vasárnap:
Kolding (dán) - Rhein-Neckar Löwen (német) 16.50
Vardar Szkopje (macedón) - MOL-Pick Szeged 17.30