A Veszprém 29-27-re legyőzte a Kielt a BL-ben

Fotó: MTI / Kovács Anikó

-

Hatalmas csatában győzte le a magyar bajnok a német sztárcsapatot. Gulyás Péterrel az élen remekül játszott a Veszprém, néhány perctől eltekintve végig kézben tartották a találkozót.


Az A csoport 5. fordulójának rangadóját vívta a két csapat, amelyik legutóbb a 2014-2015-ös szezon Final Fourjának elődöntőjében találkozott egymással tétmérkőzésen, és akkor a Veszprém nyert a kölni arénában, méghozzá 31-27-re. A bakonyiak a nyári felkészülés során is találkoztak a német sztárcsapattal, akkor a Sparkassen Kupán nagyon, 13 góllal megverték a németeket. Most azonban továbbra is sérült Nagy László, és a védekezésben alapembernek számító Christian Zeitz nélkül kellett felvenni a versenyt a Kiellel.


Gulyás Péter nagyszerűen játszott, a Veszprém legeredményesebb góllövője lett


A mérkőzés kulcsa az volt, hogy a Veszprém, habár tud gyorsan játszani, ne hagyja rohanni a Kielt, és figyelni kellett a gólok utáni villámgyors középkezdésekre is.

Egy gól itt, egy gól ott, a Veszprém vezetett, a Kiel egyenlített, aztán meg fordítva. Mindkét oldalon volt olyan játékos, aki a többieknél is motiváltabb volt: veszprémi oldalon Aron Palmarsson és Momir Ilics, míg a német csapatban Marko Vujin próbálta megmutatni, mit is tud volt csapata ellen.

10 perc alatt 10 gól esett igazságos megoszlásban, mindkét csapat határozottan, jól védekezett. 5-5 után először volt két gól a különbség a csapatok között, amiről a kieli Dissinger tehetett elsősorban, két hatalmas góllal. Aztán szerencsére, jött Andreas Nilsson, aki kiverekedett magának egy gólt érő helyzetet, és vele együtt az első német kiállítást is. Mégis a 20. percig kellett várni, hogy 9-9-nél a Veszprém utolérje a Kielt - ekkor Marguc talált a jobb szélről a kapuba.


Utána egy emberhátrányból jött ki nagyon jó védekezéssel 1-0-val a Veszprém, majd 10-10-nél Alilovic védett hatalmasat. A félidő utolsó öt perce úgy kezdődött, mint a meccs maga: itt egy gól, ott egy gól, majd Alilovic újabb szenzációs védése és Sulic góljával újra a Veszprémnél volt az előny. Egy jó védekezés, majd Sliskovic és Ilics parádés gólja (a bal szélre kiszorítva jobbal lőtt a rövid sarokba) után először vezetett kettővel a Veszprém. Ez volt az előző sorozat BL-gólkirályának első találata! A veszprémi védőfal igyekezett nagyon mozgékonyan, és akár a kilenc méteres szaggatott vonalig is fellépve megakadályozni, hogy helyzetbe kerüljenek a Kiel átlövői. Félidőre pedig kétgólos előnnyel mehetett a Veszprém, miután Ilics az utolsó másodpercben elemi erővel bombázott Landin kapujába (17-15).

A második félidő hatalmas rohanással, sorozatban bemutatott Alilovic-védésekkel és egy Sulic-góllal kezdődött, azaz először vezetett hárommal a Veszprém. Kapaszkodott a Kiel, de +1-nél Sulic emberrel együtt lőtt gólt a beállós helyéről, ami után Dahmke kapott két percet. Az emberelőnyt nem tudtuk kihasználni, sőt Terzic kiállítása után már a magyar bajnok volt emberhátrányban. Kicsit befagyott a gólgyártás - a 40. percig csak 3-3 gólt lőtt mindkét csapat, de a lényeg az volt, hogy Ilics első hetesével 20-18-ra vezetett az MVM.


Mirko Alilovic nagyon fontos védésekkel járult hozzá a sikerhez


Sulic kiállítása után újra az emberhátrányos védekezést (és támadást) gyakorolhatta a Veszprém: Gasper Marguc játszott ilyenkor megkülönböztető trikóban.

A kőkemény, de addig sportszerű találkozón ekkor kezdett kicsit feszültebbé válni a hangulat, hol Canellas, vagy Toft-Hansen keménykedett, hol Palmarsson nem hagyta magát, de a játékvezetők rutinosan kézben tartották a meccset. Csak a gólszerzés ment nehezen a veszprémieknek, végül Ilics törte meg a háromperces gólcsendet (21-18). A szerb bombázó következő találata után már időt kért a vendégek izlandi edzője, Alfred Gislason. A következő támadás végén horvát válogatott csúcstalálkozót láthattunk: Sliskovic véletlenül eltalálta Domagoj Duvnjak arcát, és a Kiel sztárját rögtön vigasztalta még két honfitársa, Sulic és Alilovic is.

Az 50. percben újra forró lett a levegő: Ilics bántotta Duvnjakot, amiért hetest kapott a Kiel (Canellas belőtte és egy gólra hozta a németeket), a szerb átlövő pedig másodjára ülhetett le két percre a kispadra. Az utolsó tíz percnek mégis 23-21-es veszprémi előnnyel vágtak neki a csapatok, mert Chema Rodriguez szenzációs passzából Gulyás Péter lőtt nagy gólt emberhátrányban. Dahmke ugyan gyorsan válaszolt, de Gulyás megint betalált, a negyedik gólját lőtte.


Óriási volt a küzdelem a pálya minden pontján


Nyolc perccel a vége előtt viszont ott tartottunk, mint a kezdő sípszónál, Sprenger góljával egyenlített a Kiel, jöhetett az idegőrlő végjáték! Ami Marko Vujin góljával kezdődött, majd Sprenger kiállítása után veszprémi emberelőnnyel és egy elképesztő Andreas Nilsson-góllal folytatódott. Gulyás pedig meglőtte az ötödik gólját is, három és fél perccel a vége előtt 26-25 az MVM-nek. Duvnjak 6. gólja nem hiányzott, de jött, ahogy jött Marguc is, és vagányan rövidre lőtte a szélről Landin mellett. 2:50-nel a vége előtt egy parádés Ilics-Gulyás-Nilsson akció végén újra kettővel ment a Veszprém, az utolsó percet viszont emberhátrányban kezdte, miután Ilicset harmadszor - ezúttal már végleg - kiküldték a bírók, Duvnjak pedig újabb gólt lőtt. Fél perccel a vége előtt Javier Sabáte időt kért, és hiába jött ki emberfogásra a Kiel, Gulyás óriási labdát adott Chemának, aki végleg eldöntötte a meccset - a Veszprém 29-27-re nyert.

A magyar bajnok továbbra is veretlen a BL csoportjában, és az élről várhatja a sorozat folytatását, méghozzá Párisban a PSG ellen.

Bajnokok Ligája, A csoport, 5. forduló:

MVM Veszprém–THW Kiel 29-27 (17-15)

További eredmények:
Flensburg–Besiktas 33-25

Szombaton játsszák:
PPD Zagreb–Wisla Plock (20:00)

Vasárnap játtsszák:
Celje–Paris Saint-Germain (17:00)