A vészfék hibája okozhatta a hobokeni vonatbalesetet

Fotó: MTI/EPA / Gary Hershorn

-

A vonatbefolyásoló rendszer hibásodhatott meg.


A Hobokenben csütörtökön történt vasúti baleset több mint száz sérültjéből tizenötöt még mindig kórházban ápolnak. A katasztrófa oka egyelőre ismeretlen, de a gyanú szerint a vonatbefolyásoló rendszer hibásodhatott meg. Ennek kellene lefékeznie a vonatot, ha túl gyorsan megy, vagy a mozdonyvezető nem fékez.

Péntektől a szövetségi nyomozók is vizsgálódnak a hobokeni vasúti katasztrófa színhelyén, hogy megtalálják a halálos áldozattal is járó baleset okait.

A vonatszerelvény romjai alatt sikerült megtalálni a vonat egyik feketedobozát, és keresik a másikat is. A két feketedoboz információkat tartalmaz a vonat sebességéről, esetleges fékezési kísérleteiről és más körülményekről is, amelyek segíthetnek kideríteni a baleset okait. Az Országos Közlekedésbiztonsági Hatóság alelnöke, Bella Dinh-Zarr pénteki nyilatkozatában megerősítette, hogy a – balesetben szintén megsebesült – mozdonyvezető teljes mértékben együttműködik a hatósággal.

A vizsgálat sok kérdésre keres választ: arra például, hogy a balesetek megelőzésére szolgáló, a vonatot automatikusan lassító vagy leállító vonatbefolyásoló működött-e, vagy a mozdonyvezető kikapcsolta, vagy arra, hogy amennyiben működött, akkor miért nem előzte meg a balesetet, vagyis miért nem lassította le a szemtanúk szerint is fékezés nélkül robogó vonatot.

A New Jersey-ben közlekedő vonatokon van még egy beépített rendszer, amely hangosan riaszt, ha a vonat bizonyos sebességhatárt túllép. Ez a rendszer azonban ezúttal nem működött. A mozdonyvezető 29 éve dolgozik a New Jersey-i vasútnál, s eddig még nem volt balesete.